Hiljade Mađara protestovale protiv ustavnih promjena

Parlament, u kojem konzervativna stranka Fidesz na vlasti ima većinu, treba da usvoji u ponedjeljak četvrti amandman na novi ustav koji je stupio na snagu prije nešto više od godinu dana

10. mar 2013

Nekoliko hiljada Mađara protestiralo je u subotu ispred parlamenta u Budimpešti na poziv dvanaestak nevladinih organizacija protiv novih izmjena mađarskog ustava za koje smatraju da su protivne individualnim slobodama.

Parlament, u kojem konzervativna stranka Fidesz na vlasti ima većinu, treba da usvoji u ponedjeljak četvrti amandman na novi ustav koji je stupio na snagu prije nešto više od godinu dana.

– Ako četvrti amandman bude usvojen, to će značiti kraj autonomije univerziteta, ukidanje definicije porodica za parove koji žive nevjenčani, bez djece i za parove istog spola – napisali su organizatori demonstracija u svom apelu.

Oni protestiraju i protiv teksta zakona koji ograničava ustavni sud, koji će od sada odlučivati o formi, a ne o sadržaju.

S ovim novim promjenama, Mađarska je ponovo privukla kritike Evropske komisije, Evropskog parlamenta i Vijeća Evrope.

Kratko nakon dolaska na vlast u 2010. godini, vlada Viktora Orbana je kritizirana u inozemstvu zbog svoje politike koja je uništila ravnotežu vlasti u državi.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga