Hiljade Kineza odale počast lekaru koji je upozorio na koronavirus

Hiljade poruka stiglo je danas povodom prve godišnjice smrti mladog lekara

06. feb 2021

Povodom godišnjice smrti od kovida-19 u februaru 2020. lekara Lija Venlijanga, jednog od prvih koji su upozorili na opasnost od novog koronavirusa u Vuhanu, hiljade Kineza su mu danas preko društvenih mreža odale počast.

Li, oftalmolog u glavnoj bolnici Vuhana, podelio je s kolegama u decembru 2019. godine preko društvenih mreža zabrinutost zbog širenja novog korona virusa sličnog SARS-u, te ga je pozvala policija i optužila da širi „glasine“.

Njegova smrt od bolesti kovid-19 koju izaziva koronavirus, a zarazio se od jednog pacijenta, izazvala je talas tuge i gneva u Kini. Korisnici interneta kritikovali su kineske vlasti i njihovo upravljanje krizom, optuživši ih za skrivanje činjenica.

Lijeva lična strana na društvenoj mreži Veibo – kineskom ekvivalentu Tvitera, ostala je jedno od retkih mesta gde se korisnici podsećaju na traume s početka epidemije, kada su milioni stanovnika Vuhana i provincije Hubej bili pozatvarani po kućama uz policijski nadzor.

Hiljade poruka stiglo je danas povodom prve godišnjice smrti mladog lekara.

„Mislio sam da će vas ceo svet zaboraviti godinu dana kasnije“, poručio mu je jedan korisnik, dodajući da je pogrešio i da Li zauvek živeti u srcima Kineza.

Međutim nije bilo znaka bilo kakve komemoracije ispred bolnice u centru Vuhana gde su stanovnici pre godinu dana ostavljali cveće i slike u sećanje na Lija.

U Vuhanu je delegacija stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije koja istražuju poreklo pandemije. Oni su posetili pijacu morskih plodova Hunan gde su identifikovani prvi slučajevi kovida-19. Posetili su i kontroverzni Institut za virusologiju u Vuhanu koji je u središtu teorija zavera o poreklu virusa.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tradicionalno i moderno
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga