Hiljade Britanaca za zabranu ulaska Trumpa u zemlju

Ujedinjeno Kraljevstvo zabranilo je ulazak mnogima zbog govora mržnje, navodi se u peticiji za zabranu ulaska u tu zemlju Donaldu Trumpu

09. dec 2015

Više od 70.000 Britanaca potpisalo je online peticiju za zabranu ulaska u zemlju vodećeg republikanskog kandidata za američke predsjedničke izbore Donalda Trumpa nakon njegovog prijedloga da se muslimanima zabrani ulazak u SAD.

„Ujedinjeno Kraljevstvo zabranilo je ulazak mnogima zbog govora mržnje“, navodi se u peticiji.

Britanska je praksa da vlasti reagiraju na svaku peticiju koja prikupi više od 10.000 potpisa, a na raspravu u parlament mogu ići one koje su prikupile više od 100.000 potpisa.

Donald Trump pozvao je na „potpunu i kompletnu“ zabranu ulaska muslimana u Sjedinjene Američke Države nakon nedavnog napada u Kaliforniji u kojem je ubijeno 14 ljudi.

Pritom je kazao da ispitivanja pokazuju mržnju muslimana prema Amerikancima, što naciju može dovesti u opasnost.

Oštre reakcije

I ranije je Trump pozivao na nadzor džamija u SAD-u, kao i na stvaranje baze podataka o svim muslimanima koji žive u Americi.

Njegova posljednja izjava izazvala je oštre reakcije američke javnosti i političara.

Bijela kuća pozvala je Republikance da odbace kandidaturu njihovog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest ocijenio je kako Trumpova kampanja liči na „smetljište historije“, kao i da su njegove opaske uvredljive i otrovne.

Pentagon je upozorio da njegova antimuslimanska retorika ugrožava američku nacionalnu sigurnost i koristi Islamskoj državi Irak i Levant.

Prošle sedmice je bračni par Syed Farook i Tashfeen Malik otvorio vatru i ubio 14 ljudi u medicinskom centru u San Bernardinu.

Prema službenim podacima Savezne službe za popis stanovništva, u Sjedinjenim Američkim Državama živi gotovo 7,5 miliona muslimana, koji čine 0,9 posto ukupnog stanovništva.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga