Hiljade bježe od rata, nemira i siromaštva

Ujedinjeni narodi navode kako je širom svijeta najveći broj izbjeglica od 1994. godine

28. okt 2013

Ujedinjeni narodi navode kako je širom svijeta najveći broj izbjeglica od 1994. godine.

Hiljade osoba koje traže azil, a koje većinom dolaze iz Afganistana i Bliskog istoka, polaze prema Indoneziji svake godine, a opasni put ih vodi preko Indijskog okeana do Australije.

Oni bježe od rata, političkih nemira i siromaštva te traže priliku za novi život.

Priliv imigranata je veliki politički problem za Indoneziju i Australiju, naročito jer Indonezija nije potpisala Konvenciju UN-a o izbjeglicama iz 1951. godine i nema obavezu prihvatiti izbjeglice.

S druge strane, Australija je potpisnica Konvencije.

Izbjeglice koje traže azil u trećim državama plaćaju krijumčarima ljudi na hiljade dolara za opasne vožnje brodom do Božićnih otoka.

Pomoć i zaštita

Članice Evropske unije prave razlike između osoba koje traže azil i izbjeglica.

Tražitelji azila ne dobivaju status izbjeglica sve dok članica ne donese odluku da oni ispunjavaju uslove za taj status kroz zakonsku proceduru.

Više od 26 miliona osoba – 10,4 miliona izbjeglica i 15,6 miliona raseljenih osoba – dobivali su od UNHCR-a zaštitu ili pomoć na kraju 2009. godine. Ta cifra je za oko milion bila manja godinu ranije.

Do kraja 2009. godine UNHCR je identificirao skoro 6,6 miliona apatrida u 60 država.

Međutim, ova organizacija je procijenila da je ukupni broj osoba bez države širom države širom države daleko veći i da je blizu cifre do 12 miliona osoba.

Trenutno oko 1,5 miliona osoba kojima je priznat status izbjeglica živi u 27 članica EU-a te u Norveškoj i Švicarskoj, dok na globalnom nivou ta cifra iznosi oko 16 miliona.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga