HGS: Oprezno sa izjavama o incidentu u Sonti

"Naša deca i mladi ne smeju ostati taoci mračnih demona prošlosti"

29. dec 2017

Hrvatski građanski savez (HGS) saopštio je danas da je zabrinut zbog proizvođenja atmosfere ugroženosti i međusobne suprotstavljenosti pripadnika hrvatske nacionalne manjine i većinskog, srpskog naroda, u mešovitim sredinama Vojvodine.

HGS je to saopštio povodom incidenta u mestu Sonta, u opštini Apatin, gde je došlo do tuče između mladića, a koju su Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i država Hrvatska okarakterisali kao napad na Hrvate, što je država Srbija najoštrije demantovala.

“Po ko zna koji put javno tražimo od političkih predstavnika Srbije i Hrvatske da se u svakoj osetljivoj situaciji, kao što je ovih dana situacija u Sonti, uzdignu iznad dnevnopolitičkih izjava i instrumentalizacije lokalnih događaja i da deluju konstruktivno, sagledavajući činjenice, koristeći zakon i instrumente kojima raspolažu institucije, kako bi se otklonili izvori netrpeljivosti i svakog budućeg sukoba”, naveo je HGS u saopštenju za javnost.

Dodaje se da su predstavnici HGS-a bili u Sontu, razgovarali sa građanima i očevicima događaja i detaljno se obavestili o istoriji sukoba unutar grupe mladića u tom bačkom mestu, kao i o samom događaju.

“Svako nasilje, izrazi netrpeljivosti i mržnje među mladim ljudima treba da nas zabrinu i da nas angažuju, ali s namerom da otklonimo uzroke i radimo na suzbijanju štetnih i opasnih pojava, a nikako na njihovoj instrumentalizaciji i zloupotrebi. Na ovu vrstu angažovanja u Sonti, kao sredini u kojoj većinski žive Hrvati, posebno pozivamo Hrvatsko nacionalno veće i institucije Srbije”, piše u saopštenju.

HGS je pozvao Hrvate u Sonti, ali i u drugim mestima širom Vojvodine i Srbije, na “otvorenost, angažovanje i iskazivanje jasnog stava u odnosu na svaki događaj koji ugrožava međunacionalne odnose”.

“Vlasništvo nad istinom nije i ne sme biti u rukama političara, nego u rukama ljudi koji nastavljaju da žive zajedno i onda kada medijska buka utihne, a pažnja javnosti se okrene na drugu stranu. Naša deca i mladi ne smeju ostati taoci mračnih demona prošlosti. Za to mi snosimo zajedničku odgovornost”, navodi se u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga