HGS: Hrvati su zaplašeni zbog najave mitinga radikala u Hrtkovcima

"Tražimo suočavanje političke elite sa istinom o društvenoj klimi u kojoj živimo"

05. maja 2018

Hrvatski građanski savez (HGS) ocenio je danas da su Hrvati u Srbiji “zaplašeni” najavom radikala da će sutra u Hrtkovcima održati miting.

“Danas je više nego jasno da je, bez obzira na zabranu javnog skupa i izjave zvaničnika da policija neće dozvoliti okupljanje u Hrtkovcima, postignut cilj da se građani i građanke hrvatske nacionalnosti zaplaše, a u njihove živote vrati osećanje nesigurnosti i neizvesnosti”, naveo je HGS u saopštenju za javnost.

Ta stranka je dodala da očekuje da će policija sutra profesionalno raditi svoj posao i da nikom od građana i građanki Hrtkovaca neće biti ugrožena lična bezbednost.

“Ali tražimo i više od toga: tražimo suočavanje političke elite sa istinom o društvenoj klimi u kojoj živimo i pokretanje svih raspoloživih mehanizama koji tu klimu mogu da menjaju”, piše u saopštenju.

Dodaje se da državne institucije nisu reagovale brzo i koordinirano odmah nakon što je lider radikala Vojislav Šešelj u Hagu osuđen na kaznu od 10 godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno raseljavanje Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine, te nakon što je Šešelj izjavio da je „ponosan na sve zločine“ koji su mu „pripisani“, ali i da je spreman da ih ponovi.

“Tražimo reakciju javnog tužilaštva čiji je posao da se bavi izrečenim pretnjama da će zločin biti ponovljen i činjenicom da Srpska radikalna stranka, njen predsednik i aktivisti šire mržnju i netrpeljivost na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, što Ustav i zakoni Srbije izričito zabranjuju”, navodi se u saopštenju.

HGS je dodao da je njihova delegacija zajedno sa delegacijom Hrvatskog nacionalnog vijeća sinoć posetila Hrtkovce i prisustvovala misi u crkvi Svetog Klementa, koja je bila posvećena miru među ljudima i miru u Hrtkovcima.

Delegacija se sastala i razgovarala sa članovima i članicama tamošnje hrvatske zajednice, sa željom da im pruži podršku i pokaže solidarnost, kao i da čuje njihove stavove u vezi sa najavom dolaska aktivista Srpske radikalne stranke u Hrtkovce 6. maja i novim pretnjama njihovog lidera, osuđenog ratnog zločinca, Vojislava Šešelja, navodi se u saopštenju.

“HGS stoji uz građane i građanke Hrtkovaca, s najvećom pažnjom prati događaje i nastavlja da brani pravo svakog čoveka na slobodan život, bez diskriminacije, nasilja i straha”, ističe se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga