Heroji bitke za ranjenike Aleksandra Reljića prikazani na Paliću

Serijal o pomirenju i popravljanju međuetničkih odnosa čine još četiri filma: "Znam šta je ofsajd", "Apostoli dobra", "Komšije" i "Nisu ćutali"

20. jul 2015

Prikazivanjem filma Aleksandra Reljića „Heroji bitke za ranjenike“, danas je na 22. Filmskom festivalu evropskog filma u Paliću počeo serijal filmova „Živeti zajedno“ o pomirenju, u čijem je snimanju učestovalo deset novinara iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Reljićev film, koji uskoro ide i na filmski festival u Sarajevu, govori o hrabrosti lekarke Dušanke Vujasić koja je tokom rata u Bosni rata ostala u okupiranom Goraždu i pomagala ranjenicima. Svoje herojstvo platila je životom kao i drugi junak filma, vozač saniteta Predrag Pero Dacić.

Serijal o pomirenju i popravljanju međuetničkih odnosa čine još četiri filma: „Znam šta je ofsajd“, „Apostoli dobra“, „Komšije“ i „Nisu ćutali“.

Darko Šper čiji će film „Znam šta je ofsajd“, o plemenitim delima istaknutih sportista u vremenu zla, biti prikazan u sredu, rekao je da je cilj serijala da doprinese pomirenju u regionu i suočavanju sa prošlošću.

Publika će iz tog filma saznati za herojska i ljudska dela Gorana Čengica, Mirze Delibašića, Dragana Kapičića, Krešimira Ćosića i Dejana Bodiroge.

„Želeli smo da pokažemo pozitivne primere suživota tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, da ne dozvolimo da se oni zaborave“, rekao je Šper agenciji Beta.

„Srž filma je u zajedništvu koje proizlazi iz sportske porodice bivše Jugoslavije i klubova koji su delovali pod njenim okriljem“, rekao je Šper.

Šper je i koautor filma „Nisu ćutali“, o antiratnim protestima u Vojvodini početkom 1990-ih godina.

Serijal je u produkciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Udruženja BH novinari, a u koprodukciji Radio-televizije Vojvodine i u partnerstvu sa organizacijom Forum ZFD. Podršku projektu pružila je Evropska unija, kao i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

(Beta/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga