Helsinški odbor: SANU je imao važnu ulogu u pripremi rata i ratne propagande

Umesto raskida sa ratnom idejom, vlast i njeni poslušnici odlučili se za rehabilitaciju i reafirmaciju ratne politike, čime se stvaraju kulise za novi sukob na Balkanu

18. sep 2016

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji ocenio je da je u poslednjih nekoliko dana na delu kampanja rehabilitacije svih ključnih aktera ratne politike Srbije iz devedesetih godina prošlog veka i ocenio da se na taj način stvaraju preduslovi za novi sukob na Balkanu.

“Od promocije knjige Borisava Jovića, preko javnih istupa osuđenog ratnog zločinca Nikole Šainovića, do najnovije ofanzive grupe akademika SANU, može se iščitati samo jedan cilj: pokušaj potpunog oslobađanja od odgovornosti ključnih aktera velikodržavne i nacionalističke politike”, naveo je Helsinsksiodbor u saopštenju za javnost.

Ta nevladina organizacija je ocenila da od pokušaja rehabilitacije kreatora ratne politike i od skandaloznih i ekstremističkih napisa i feljtona u šovinističkim provladinim listovima, još više zabrinjava ćutanje čitavog društva na te krajnje zabrinajvajuće tendencije.

“Iz toga se može izvući zaključak da Srbija, kao što je konsenzualno ušla u ratove za realizaciju velikodržavnog koncepta, uz marginalne otpore pojedinaca i grupa, tako i danas, uz opštu saglasnost, prihvata rehabilitaciju ključnih aktera jedne zločinačke politike”, ocenjuje se u saopštenju.

Helsinški odbor je poručio akademicima iz Srpske akademije nauka i umetnosti da je “besmislen” javni govor o tome da li je Memorandum SANU iz 1986. godine autorizovan ili nije, besmislen, jer su ga gotovo svi akademici “autorizovali u stotinama javnih nastupa u tadašnjim medijima pod kontrolom države”.

“Delatnost SANU u pripremi rata i ratnoj propagandi nije stvar slobodnog uverenja, već je reč o istorijskoj činjenici”, naveo je Helsinški odbor za ljudska prava.

Ta nevladina organizacija optužila je predsednika SANU Vladimira Kostića da se, umesto otvorenog govora o mračnoj strani svoje istorije, odlučio na “prikrivanje činjenica, falsifikovanje istorije i reprodukovanje čaršijskih narativa”, kao zamenu za naučno utemeljena fakta i interpretacije.

Ocenjuje se da se takvim istupima aktuelna vlast, njeni poslušnički i ekstremno nacionalistički mediji, kao i elita okupljena oko SANU, umesto raskida sa ratnom i ekspanzivnom idejom, odlučila na njenu rehabilitaciju i reafirmaciju, čime se stvaraju “kulise za novi sukob na Balkanu”.

“Odgovornost međunarodne zajednice je da takvim opasnim intencijama ne pruža podršku i ne saučestvuje u sistematskoj rehabilitaciji onih koje je sama privela krivičnoj odgovornosti”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga