Helsinški odbor: Povući revizionistički Predlog zakona o logoru Staro sajmište

U Predlogu zakona ne pominje se uloga nacističkih saveznika, kvislinške vlade Milana Nedića, čija je policija hapsila Jevreje i predavala ih okupatoru

08. feb 2017

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji oštro je danas kritikovao Predlog zakona o logoru Staro sajmište i zatražio da on bude povučen iz procedure.

Helsinški odbor je u saopštenju za javnost naveo da podržava donošenje zakona o spomen obeležju logoru Staro sajmište u Beogradu, koji je formiran tokom Drugog svetskog rata, s ciljem potpunog uništenja jevrejske zajednice, ali je upozorio da Predlog zakona koji je Vlada Srbije uputila na usvajanje Skupštini Srbije, nije u skladu sa istorijskim činjenicama.

“Taj Predlog zakona relativizuje stradanje jevrejske zajednice tokom Drugog svetskog rata i u funkciji je dnevnopolitičkih potreba vlasti”, ocenjuje se u saopštenju.

Navodi se da se Predlogu zakona insistira na tome da je logor Staro sajmište bio na teritoriji tadašnje kvislinške Nezavisne Države Hrvatske što je formalno tačno, ali je izostavljena činjenica da je njime upravljala okupatorska vlast sve do 1944. godine.

“Takođe, Jevreji se navode kao jedna od žrtava logora, iako su do maja 1942, prvenstveno oni bili žrtve”, piše u saopštenju.

Dodaje se da se u Predlogu zakona ne pominje uloga nacističkih saveznika, kvislinške vlade Milana Nedića, čija je policija hapsila Jevreje i predavala ih okupatoru, a prećutkuju se i antijevrejske i rasističke uredbe Nedićeve vlade, koje su takođe bile u funkciji holokausta.

“Predlog Zakona uklapa se u proces revizije istorije Drugog svetskog rata u Srbiji koji traje već decenijama”, ocenio je Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga