Helsinški komiteti optužuju Srbiju

Helsinški komiteti zemalja regiona ocenili su da je situacija na Kosovu direktna posledica „destruktivnih d…

04. avg 2011

Helsinški komiteti zemalja regiona ocenili su da je situacija na Kosovu direktna posledica „destruktivnih delovanja režima u Srbiji“. Predsednici Hesinških komiteta Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine su na sastanku u Mostaru ocenili i da je Srbija i „danas glavni faktor nestabilnosti u regionu“.

„Političke strukture u Srbiji i danas sprovode iste ciljeve u promenjenim okolnostima, što se direktno reflektuje na ceo region, u prvom redu na Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru“, rečeno je na ovom forumu. Dodaje se da „vlasti u Beogradu danas drugim sredstvima pokušavaju postići ciljeve deklarisane u vreme režima Slobodana Miloševića“. Kriza na severu Kosova i složena politička situacija u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini direktne su posljedice takvog delovanja i dokaz su da je velikosrpski prijekt samo prilagođen novim okolnostima, smatraju u helsinškim komitetima četiri zemlje.

„Takva politička djelovanja predstavljaju prijetnju za sve zemlje u regionu“, upozorava predsednica Helsinškog komiteta za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko. Bosna i Hercegovina i Crna Gora stalni su taoci takvih namera vlasti u Beogradu, bez čije prećutne podrške, kako je rečeno, ni destruktivne snage u BiH ne bi mogle tako dugo da vode politiku razgradnje državnih institucija i blokade neophodnih političkih procesa. Predsednik Helsinškog komiteta u Hrvatskoj Ivan Zvonimir Čičak veruje da je za nastavak politike Miloševićevog režima odgovorna i međunarodna zajednica, koja nema strategiju niti konzistentnu politiku prema regionu Balkana. Predsednik Helsinškog komiteta Crne Gore Slobodan Franović navodi da je „pod uticajem destruktivnih političkih delovanja iz Srbije i Crna Gora, koja se ni pet godina nakon sticanja nezavisnosti nije uspela otrgnuti iz ruku političkih centara iz Beograda“. Tokom susreta u Mostaru konstatovano je da ni Haški Tribunal, čiji je prvenstveni cilj trebalo da bude uspostavljanje povjerenja putem sankcija za poočinjene zločine, nije ispunio svoj zadatak. Dokaz za to je i činjenica da se u većini balkanskih regija, uprkos svim procesima, optuženi i osuđeni zločinci i dalje veličaju kao nacionalni heroji.

(B92)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga