Helać: Nezakonita seča drveća u Novom Sadu, građani pokrenuli peticiju

...za očuvanje zelene površine kod Muzeja Vojvodine

04. jul 2015

Predsednica Vojvođanske zelene inicijative Ruža Helać kritikovala je danas seču drveća u Ulici Miloša Bajića u Novom Sadu.

Helać je u pisanoj izjavi objasnila da su radnici novosadskog JKP Gradsko zelenilo jutros sekli drveće, a da aktivisti nisu uspeli da saznaju razlog za to.

„Činjenica da se ova seča odvija u subotu, pri visokim temperaturama, govori o nameri menadžmenta JKP Gradsko zelenilo da što manje građana Novog Sada vidi ovu brutalnu nezakonitu seču“, ocenila je predsednica Vojvođanske zelene inicijative.

Ona je dodala da je namera da se tokom vikenda ukloni svo drveće. „Građani plaćaju ovo preduzeće da održava i unapređuje zelene površine u gradu a oni ne prestaju sa sečom“, istakla je Helać.

Građani organizovali peticiju protiv gradnje garaže

Građani koji stanuju u okolini Riblje pijace i bloka Muzeja gde su već nekoliko meseci u toku obimni građevinski radovi, pokrenuli su peticiju za očuvanje zelene površine kod Muzeja Vojvodine i protiv izgradnje javne garaže na ovoj lokaciji, saopšteno je danas iz Građanske inicijative za očuvanje zelene površine kod Muzeja Vojvodine u Novom Sadu.

U saopštenju građanskih aktivista se podseća da je Skupština grada 25. juna usvojila predlog o izmeni plana generalne regulacije na osnovu koga se predviđa izgradnja javne garaže na zelenoj površini, a već posle nedelju dana počelo se sa sečenjem drveća na obodu zelene površine u Ulici Miloša Bajića.

„Uprkos tome što je kompleks Muzeja i Arhiva Vojvodine proglašen za spomenik kulture, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada izdao je saglasnost za izgradnju javne garaže u zaštićenoj okolini kulturnog dobra od velikog značaja. Podsećamo da park u kome je planirana garaža čini deo starog jezgra grada u kome su dva muzeja – Muzej Vojvodine i Muzej savremene umetnosti“, objašnjava se u saopštenju.

Taj park, dodaje se, važan je deo zajednice i mesto koje je namenjeno vlasnicima pasa i njihovim ljubimcima, kao i svim građanima koji uživaju u zelenim prostorima.
Građani su poručili i da plan koji bi omogućio uništenje zelene površine sa stablima starim preko 60 godina, zarad izgradnje javne garaže, ne može biti opravdan.
„Namera da se umesto parka postavi garaža sada se već može posmatrati kao tendencija vlasti da malobrojne zelene površine grada zameni profitom“, navodi se u saopštenju Građanske inicijative za očuvanje zelene površine kod Muzeja Vojvodine.

U njemu se pozivaju sugrađani da se pridruže u zaštiti zelene površine i potpišu peticiju protiv izgradnje javne garaže na ovoj lokaciji. Peticija se može potpisati u Mesnoj zajednici Dunav na Beogradskom keju 19a, ponedeljkom, sredom i petkom od 8 do 15 časova, utorkom i cetvrtkom od 8 do 12 časova i od 17 do 19 časova.

Aktivisti su poručili da je u planu i javno prikupljanje potpisa za peticiju protiv izgradnje javne garaže, o čemu će građani blagovremeno biti obavešteni.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga