HDZ izrazio žaljenje

Umesto izvinjenja zbog niza afera u HDZ-u, vladajuća stranka Hrvatske je samo izrazila žaljenje. Kosor će biti nosilac svih izbornih lista, poručuju iz HDZ-a. Hapšenje Boljkovca ne pomaže

05. nov 2011

Hapšenjem bivšeg ministra unutrašnjih poslova i visokog komunističkog funkcionera Josipa Boljkovca, HDZ nije uspeo u svojoj nameri da skrene pažnju javnosti sa niza afera koji potresaju njihovu stranku. I dalje su oči hrvatskih građana uprte u zbivanja u vladajućoj stranci, koja je pojedinačno i grupno došla pod udar zakona.

Očekivalo se da će se ovih dana nešto desiti, odnosno da će HDZ da preduzme nešto da pokuša građanima da objasni situaciju u kojoj su se našli, uputi izvinjenje ili šta slično. Usledilo je saopštenje u kojem je predsednica stranke Jadranka Kosor izrazila samo žaljenje zbog činjenice da je određeni broj članova partije uhvaćen sa „rukom u džepu“. Saopštenje je namerno učinjeno konfuznim, da se ne bi razumelo da HDZ unapred priznaje krivicu svojih članova optuženim za sudelovanje u nezakonitom finansiranju stranke.

„Predsedništvo HDZ-a izražava žaljenje što postoji sumnja da su se pojedinci iz redova Hrvatske demokratske zajednice ogriješili o zakone Republike Hrvatske“, navodi se u saopštenju sa sednice HDZ-ovog predsedništva.

U saopštenju se još ističe i da su „Jadranka Kosor i predsedništvo HDZ-a nepokolebljivi i odlučni u nastavku borbe protiv korupcije i sprovođenju politike ‘čistih ruku'“. „Zbog toga odbacujemo pokušaje nametanja kolektivne odgovornosti, kao i sistematsko širenje dezinformacija o razdoru u vrhu stranke i scenarija o smeni predsjednice HDZ-a“, dodaje se u ovom dokumentu koji je prosle]en medijima.

Očigledno je da se u ovom delu saopštenja misli na brojne medijske analize podela i svađa u vladajužoj stranci, kojima su pune hrvatske novine. Već su počele i spekulacije o tome ko će biti naslednik Kosorke posle očekivanog izbornog poraza.

»Zbog osećaja odgovornosti prema vernom članstvu HDZ-a, a s ciljem sprečavanja i presecanja spekulacija sračunatih na unošenje razdora u HDZ, predsedništvo je jednoglasno odlučilo da podrži Jadranku Kosor kao nositeljku lista u svim izbornim jedinicama“, ističe se u saopštenju, u kojem se poručuje i da je „HDZ suočen s jednim od najtežih izazova u svojoj istoriji“.

Ovo poslednje je definitivno tačno.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga