Haški tribunal ostavlja u nasleđe bogatstvo činjenica

“Ta priča nije stigla do javnosti u zemljama bivše Jugoslavije. Ali, doći će nove generacije koje će se pitati šta se stvarno dogodilo u tim ratovima”

18. maj 2013

Haški tribunal ostaviće iza sebe veoma obimno i značajno nasleđe, pre svega kada su u pitanju presuđene činjenice o ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, zaključeno je danas na Devetom Međunarodnom forumu o tranzicionoj pravdi “Pomirenje u postjugoslovenskim zemljama”, koji se održava na Jahorini.

Mirko Klarin, glavni urednik agencije Sense koja se specijalizovala za izveštavanje sa suđenja u Hagu, naveo je da je reč o “hiljadama i hiljadama” presuđenih činjenica.

On je naveo da transkripti sa suđenja sadrže pravo bogatstvo činjenica i svedočenja, ali je dodao da ih “nažalost malo ko čita, sem naučnika”.

“Ta priča nije stigla do javnosti u zemljama bivše Jugoslavije. Ali, doći će nove generacije koje će se pitati šta se stvarno dogodilo u tim ratovima”, kazao je Klarin.

On se založio za suočavanje sa prošlošću i rekao das u narodi bivše Jugoslavije jednom već pokušali da “u ime svete budućnosti zaboravimo na prošlost iz Drugog svetskog rata pa nam se to osvetilo”.

Klarin je rekao da pre Haškog tribunala niko nikada nije odgovarao za počinjene ratne zločine iz ugla međunarodne pravde.

“Tribunal je taj princip primenio na relativno malom uzorku, na 161 optuženom, ali je vrlo uspešno pokrio i utvrdio šta se dogodilo u ratovima”, ocenio je Klarin.

Najavio je da će u Srebrenici biti otvoren dokumentacioni centar, sa bazom podataka i sa audio-vizuelnom prezentacijom.

“Bavićemo se samo time na koji način je to prikazano u Tribunalu. Da pružimo mogućnost da ljudi dođu, vide i istražuju sami. Želja nam je da slične centre otvorimo u Sarajevu, Prijedoru, na Kosovu, u Vukovaru… Dakle, u onim zajednicama koje su najviše bile pogođene ratnim zločinima”, rekao je Klarin.

Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava iz Hrvatske rekao je da je arhiva Tribunala impresivna i predstavlja “neprocenjivu vrednost i za istoriju i za istoričare”.

“Vrednost Tribunala je i u tome što je promovisao ideju da se stane na kraj neodgovaranju političara za ratne zločine. I da se rat tretira kao kriminalna delatnost. Na pragu smo toga, pre svega zahvaljujući Haškom tribunalu”, kazao je Pusić.

Glavna urednica magazine “BH Dani” Dženana Karup-Druško kazala je da mediji treba nasleđe Haškog tribunala da prezentuju na pravi način javnosti.

Forum je organizovala Inicijativa nevladinih organizacija iz regiona, koja se zalaže za formiranje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije (REKOM).

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga