Haški sud objavio veb stranicu o Srebrenici

Ova veb stranica osmišljena je kao izvor podataka za nastavnike, novinare i širu javnost, i pruža mnoštvo multimedijalnih informacija onima koji žele da saznaju više o genocidu u Srebrenici

18. juna 2015

Haški tribunal pokrenuo je danas posebno namenjenu veb stranicu povodom obeležavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici, četiri nedelje pre tog datuma 11. jula 2015. godine.

Pod nazivom „Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) pamti: genocid u Srebrenici“, ova veb stranica osmišljena je kao izvor podataka za nastavnike, novinare i širu javnost, i pruža mnoštvo multimedijalnih informacija onima koji žele da saznaju više o genocidu u Srebrenici, njegovim žrtvama i ulozi MKSJ-a u privođenju počinilaca pravdi, navodi se u današnjoj objavi Tribunala.

Premijerno je na stranici objavljen novi video koji donosi priču o događajima koji su se odigrali tokom pada Srebrenice, koji su utvrđeni presudama Tribunala. Film prati poslednje dane kada je grad pao u ruke snaga Vojske Republike Srpske u julu 1995. i događaje koji su usledili.

„Kroz svedočenja svedoka, isečke sa izricanja presuda i arhivske snimke, ovaj film donosi priču o jednom od najgorih zverstava počinjenih na evropskom tlu od kraja Drugog svetskog rata i o odgovoru međunarodnog krivičnog pravosuđa koji je usledio“, navodi se na sajtu suda.

Podseća se da je Haški tribunal prvi međunarodni sud koji je izrekao osuđujuće presude za genocid u Evropi.

Žalbeno veće Međunarodnog suda je u aprilu 2004. godine, u postupku koji se vodio protiv Radislava Krstića, prvi put utvrdilo da je 1995. godine u Srebrenici počinjen genocid pogubljenjem više od 7.000 muškaraca i dečaka, bosanskih Muslimana nakon što su snage bosanskih Srba preuzele kontrolu nad tim gradom, navodi se na vebsajtu Tribunala.

Pred Međunarodnim sudom ukupno je optuženo 20 osoba u vezi s događajima u Srebrenici, a do danas su okončani postupci protiv 15 optuženih.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga