Harač i za pecaroše na Begečkoj jami

Da bi popunili prazne budžete uveli i porez na sojenice kao da su u pitanju luksuzni apartmani

29. okt 2014

Vučićeva vizija oporavka Srbije tlačenjem raje svakim danom sve više napreduje, raste i razvija se – nakon penzionera i službenika na red su došli i pecaroši.

Pecarošima, vlasnicima sojenica na Begečkoj jami, koje, inače, “dere” upravitelj ovog parka prirode, sad su poslali i gradske poreznike! Oni su nedavno dobili rešenja da na svoje pecaroške kućice plate godišnji porez kao da poseduju luksuzne apartmane na Limanu, Detelinari, u Petrovaradinu ili samom centru Novog Sada. Rešenja su visine od dve pa do pet hiljada dinara. Sa obrazloženjem da se oporezuje “stambeni prostor”. Vikendaši pokušavaju da objasne da njihove kućice nisu nikakav stambeni prostor, ali nemaju kome. Niko ih ne sluša, jedini savet poreznika je da se prijave kao stanovnici Jame, onda će im se dug umanjiti za pola. Razrezivači harača ništa ne zarezuju, a najmanje ove činjenice.

Park prirode

Vikend naselje Begečka jama smatra se jednim od najlepše uređenih na toku Dunava kroz Vojvodinu. Od samog osnivanja naselje ima 55 kućica i zabranjeno je širenje. Od 1999. godine Jama je proglašena Parkom prirode.

Ribolovačke kućice na Jami su građene pre 40 godina sa jedinom namenom da budu sklonište za pecaroški pribor i pecaroše tokom toplijeg dela godine, od aprila do oktobra. Grad je poklonio Novosadskom udruženju ribolovaca (NUR) odeređeni prostor kod Jame, NUR je svojim zainteresovanim članovima podelio 55 placeva sa obavezom da do određenog roka izgrade vikendice. Prostor zgrade je ograničen na 55 kvadratnih metara. Dole je trebalo da budu samo stubovi, a na ploči iznad odaje, jedna veća ili dve manje sobe. Kasnije su pecaroši počeli da stavljaju zidove i u prizemlju, pa su napravili kuhinje, ostave i toalete. No, ima još vikendica koje su klasične sojenice, sa skladištem dole i samo dve odaje iznad ploče. Sve sojenice imaju stepenište spolja i ploču na visini vodostaja od 700 centimetara Dunava kod Novog Sada. Vremenom su sojenice postale lepo uređene kućice, ali ne sve. Nekima su ribolovci načinili bunare, opremili se motorima za crpljenje vode, jer se zajedničkim naporima, molbama i vezama, dovela i struja. Naravno, napravljena su i kupatila ili bar improvizovani, zatvoreni, toaleti. Ali ne kod svih. I sada ima bar desetak kućica bez vode i septičke jame. Samo goli zidovi na betonskim stubovima dole, a od drveta na “spratu”.

poplava2

Begečka jama za vreme poplava

Samo naselje je u koritu Dunava, u takozvanom forlandu, nebranjenom delu, između zaštitnog nasipa i same Reke. Dunav plavi naselje svake dve-tri godine, u poslednjih sedam godina – tri puta, pa je 2009. došao do ploče gornje etaže većine kućica, a onima koje su bliže reci zapljusnuo je i taj “suvi” deo.

Dve dozvole za pecanje!

Begečkom Jamom sada gazduje DTD Ribarstvo, privatna firma iz Bačkog Jarka, koja je dobila taj status odlukom Grada, ali na čije gazdovanje vikendaši imaju mnogo primedbi. Ribarstvo, naime, ne pokazuje veliki unteres za Jamu, u poslednjih sedam godina samo jednom je poribljavala Jamu (ubacilo 156 jedinki linjaka), ima samo jednog čoveka u čuvarskoj službi, te je ribokrađa evidentna čak i danju. Najveća je bruka što pecaroši moraju da plaćaju dodatne 2.000 dinara za pecanje na Jami, ali uz uslov da imaju i takozvanu generalnu dozvolu za sve ostale vode koja staje 6.000 dinara plus 500 dinara članarine! Dakle, za pecanje na jednoj vodi, Jami, moraju da imaju dve dozvole, obe da pokažu čuvaru!

Vikendaši Jame nisu vlasnici zemljišta već samo njegovi zakupci na 99 godina (ugovor prave u NUR-u).

Naselje ne pripada gradskim naseljima jer nema prilaza (dolazi se nasipom, koji se zimi ni ne čisti), nema kanalizaciju, naselje nema ulica, sve troškove uređenja i čišćenja naselja snose sami pecaroši iz svog fonda samodoprinosa. Naselje ima svoje organe (Savet, disciplinsku i finansijsku komisiju…) i nešto sitne imovine: kolica za guranje čamaca, jedan bunar na ručni pogon, sajlu za vezivanje čamaca, tri ulazne rampe (dve polomljene)…

Viktoria Čabi

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga