Hapšenje Ratka Mladića je moralna obaveza Srbije

Hapšenje Ratka Mladića neće umanjiti zločin u Srebrenici ali će svakako pokazati da Srbija ima osetljivost i empatiju prema žrtvama koje očekuju zadovoljenje pravde. Ne manje važno Srbija time pokazuje i odgovornost prema sopstvenoj budućnosti

13. juna 2010

Prošlo je 15 godina od genocida u Srebrenici a glavni vinovnik tog zločina  Ratko Mladić je još na slobodi. To je moralna hipoteka Srbije sa kojom se ne može napred. Brojne generacije mladih koje dolaze taoci su te hipoteke i nespremnosti vlade da izvrši svoje obaveze prema Haškom tribunalu. Ali pre svega svoje moralne obaveze prema žrtvama i budućnosti Srbije.
Srebrenica je isprovocirala nepodeljenu moralnu osudu u svetu. Međunarodni sud pravde doneo je presudu po tužbi BiH u kojoj je utvrdio genocid u Srebrenici a Srbiju proglasio odgovornom za nesprečavanje genocida. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je takođe doneo nekoliko presuda koje potvrđuju genocid u Srebrenici. Pred ovim sudom u toku je još nekoliko slučajeva kao što su Radovan Karadžić, Momčilo Perišić, Frenki Simatović, Jovica Stanišić kojima se takođe sudi za genocid u Srebrenici ali i drugim lokacijama širom Bosne.
Evropski parlament je doneo Deklaraciju kojom se 11. juli proglašava  danom sećanja  na zločin u Srebrenici.
Srbija je nedavno, poštujući presudu Međunarodnog suda pravde, usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici čime je prihvatila i svoju odgovornost. To je važan korak za priznavanje tog zločina, ali on nema puni smisao bez hapšenja Ratka Mladića.
Zbog toga tražimo od Vlade Srbije da bez odlaganja uhapsi Ratka Mladića i preda ga Haškom tribunalu. Svako odlaganje dodatno diskredituje vladu i smanjuje mogućnost Srbije da se pred svetom pokaže odgovornom za svoje postupke, sada i u prošlosti.
Hapšenje Ratka Mladića neće umanjiti zločin u Srebrenici ali će svakako pokazati da Srbija ima osetljivost i empatiju prema žrtvama koje očekuju zadovoljenje pravde. Ne manje važno Srbija time pokazuje i odgovornost prema sopstvenoj budućnosti.
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
YUCOM – Komitet pravnika za ljudska prava u Srbiji
Fond za otvoreno društvo
Građanske inicijative
Nezavisno udruženje novinara Vojvodine
CKZD
Žene u crnom
Incest Trauma Centar-Beograd
Centar za regionalizam, Novi Sad
Zelena mreza Vojvodine, Novi Sad
Centar za mir i razvoj demokratije
Centar za građansko delovanje
Kulturni Centar DamaD
Ekoloska građanska inicijativa
Udruženje građana „POLIS FEST“
Nedeljnjik “Kikindske”
Centar ZIVETI USPRAVNO
Humanitarno udruzenje „Romsko srce“
Centar za ljudska prava-Nis
PAAD centar
NVO NEC-RP – Kragujevac
Praxis
Centar za informativnu pomoc – CIP Humana
Sandzacki odbor za zastitu ljudskih prava i sloboda, Novi Pazar
Vojvođanski klub, Novi Sad
Argus – Civilno udruženje Mađara u Vojvodini za prava manjina
Glas razlike
Rekonstrukcija Zenski fond
Regionalni centar za manjine

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga