Hapšenja širom Turske, vlast povratila kontrolu

Pokušaj državnog udara u Turskoj počeo je u petak uveče, kada je vojska objavila kako je "preduzela potpunu kontrolu" da upravlja zemljom, u pokušaju da zaštiti demokratski poredak i održi ljudska prava

16. jul 2016

Pokušaj državnog udara koji smo pratili iz minuta u minutu u Turskoj zaustavljen je, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan objavio je da se vlada vratila na čelo države, da je pokušaj pobune dijela vojske „izdaja“ i da će odgovorni platiti veliku cijenu.

Vlasti te zemlje su saopštile da je 161 osoba poginula, dok je 1.440 ljudi ranjeno u pokušaju vojnog udara. Skoro 3.000 vojnika je uhapšeno.

Predsjednik Erdogan, koji je stigao u Istanbul nekoliko sati nakon početka pobune, izjavio je u televizijskom obraćanju da je pobunu izvela „manjina“ u vojsci i da su neki u vojsci primali naređenja sveštenika Fetulaha Gulena koji je u SAD.

Gulen je međutim, u saopštenju odbacio optužbe.

„Kao neko koji je trpio pod nekoliko vojnih udara proteklih nekoliko decenija, posebno je uvredljivo da budem optužen za bilo kakvu vezu sa ovakvim pokušajem. Kategorično odbijam ovakve optužbe“, naveo je Gulen.

Turska agencija Anadolija je navela da su vlasti otkrile planove i pronašle spiskove na kojima su navedena imena osoba koje bi bile komandanti i njihovi zamjenici za vrijeme vanrednog stanja, ako udar uspije.

Vlasti Turske u subotu su sa dužnosti uklonile 2.745 sudija nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara, javili su turski mediji. Turska televizijska stanica „NTV“ navodi da je odluku donio Visoki savjet sudija i tužilaca (HSIK).

Istovremeno, grčke vlasti saopštile su da će Turskoj vratiti vojni helikopter „što je brže moguće“, ali i da će ispitati zahtjeve za azil osam vojnih lica uhapšenih odmah po slijetanju.

Portparolka grčke vlade Olga Gerovasili rekla je da će se zahtjevi za azil posade vojnog helikoptera razmotriti u skladu s međunarodnim pravom, kao i da će vlasti u Atini uzeti u obzir da su oni učestvovali u pokušaju vojnog puča.

Jasna podrška Erdoganu stigla je iz Brisela.

Turska je važan partner Evropske unije i ona izražava „apsolutnu podršku njenoj izabranoj vlasti, njenim institucijama i zakonima“, saopštio je Evropski savjet.

Predsjednik Savjeta EU Donald Tusk rekao je danas da će posljedice pokušaja državnog udara u Turskoj ključne za cijeli region i odnose EU i Turske i dodao da se tenzije ne mogu riješiti oružjem.

Američki predsjednik Barak Obama je u telefonskom razgovoru sa državnim sekretarom Džonom Kerijem razmotrio razvoj događaja u Turskoj. Oni su se složili da sve strane treba da podrže demokratski izabranu vladu, pokažu uzdržanost i izbjegnu nasilje i krvoproliće, saopštila je Bijela kuća.

„Stejt department će nastaviti da se fokusira na bezbednost američkih građana u Turskoj“, navodi se u saopstenju, javlja Rojters.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je na „puno poštovanje“ turskih demokratskih institucija i ustava.

Turski kratkotrajni puč

„Bio je to „klasični turski“ pokušaj puča: organizovan od malog dijela vojske i bez ikakve veze sa širom populacijom. Čini se da je puč od 15. jula pokušaj „Gulenove grupe“ ali bez značajnije podrške opozicije i do subote ujutro – manje od 12 sati nakon što je počeo – bilo je jasno da neće uspjeti“, navodi urednik u Radio Free Europe Abbas Djavadi. Kompletnu analizu pročitajte OVDJE.

Pokušaj državnog udara u Turskoj jeste iznenađenje, ali i nešto što je iz Turske tradicije vojnih udara moglo da se očekuje, ocjenjuje za RSE Borivoje Erdeljan, spoljnopolitički komentator.

„Čini se da je predsednik Ergoan, odnosno njegov sistem, to sprečio vrlo efikasno. I ono što je najvažnije Erdogan svoju podršku nije manifestovao generalskom svitom iza sebe nego pozivom i podrškom masi, narodu, biračima, da izađu na ulice i, kako je rečeno, odbrane demokratiju. Pitanje je, naravno, sada koje se odmah nameće – koja je to demokratija u Turskoj, kada je izložena mnogim i sasvim opravdanim zamerkama i kritikama da je to na delu nešto drugačije od onoga što se govori u Istanbulu i Ankari“, komentariše Erdeljan. DETALJNIJE

Obraćanje Erdogana preko društvenih mreža

Pokušaj državnog udara u Turskoj počeo je u petak uveče, kada je vojska objavila kako je „preduzela potpunu kontrolu“ da upravlja zemljom, u pokušaju da zaštiti demokratski poredak i održi ljudska prava.

Državna televizija je prenijela zatim da je vojska proglasila vanredno stanje i policijski čas, a zatim je vojska ušla i u državnu televiziju koja je obustavila emitovanje programa.

Premijer Turske Binali Jildirim ubrzo nakon ovih vijesti izjavio da dio turske vojske poduzima akcije bez poštovanja vrhovne komande i da je izvršen pokušaj vojnog udara.

Turski premijer je rekao da je pogrešno ove događaje nazvati „udarom“, ali je naveo da se radilo o „pokušaju“ od strane jednog dijela vojske.

Predsjednik Turske Redžep Tajib Erdogan ubrzo se obratio građanima preko mobitela i društvenih mreža i pozvao iz da izađu na ulice i iskažu protivljenje puču, što su oni i učinili, te se usprotivili pučistima u centru Istanbula.

Pobunjeni dio vojske blokirao je i mostove preko Bosfora, a uslijedili su napadi vojnim letjelicama na zgradu parlamenta u Ankari.

Na ulice Istanbula i Ankare izašli su i tenkovi, a prema navodima medija, na civile na ulici je pucano na više lokacija.

U isto vreme su se i iznad Ankare čuli vojni avioni kako prelijeću i pucnjava.

Brojni snimci objavljeni na društvenim mrežama, prikazuju haos, tenkove kako gaze civilna vozila, odnošenje ranjenika.

Kako su sati prolazili, vojska se polako počela predavati policiji, a turske vlasti ubrzo su izvršile smjene u vojnom vrhu.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga