- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Haos u ruskoj ekonomiji zbog sankcija Zapada

Nakon izbijanja ukrajinske krize, Zapad je odgovornost vidio u Rusiji, te joj uveo sankcije. Kao protumjeru, Moskva je zabranila uvoz nekih zapadnih poljoprivrednih proizvoda. Sankcije su pogodile mnoge dijelove ruske ekonomije, naročito nakon što su se prihodi od nafte preplovili zbog pojeftinjenja barela.

Kako to utječe na građane u Moskvi, provjerio je reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

Na jednoj od najbolje snabdjevenih pijaca u Moskvi nešto nedostaje – evropski proizvodi. Od kada je Rusija zabranila uvoz, ponuda se smanjila, a cijene su porasle.

Slabljenje rublje

„Cijene su porasle, naročito meso. Nedavno sam to kupovao za 250 rubalja po kilogramu. Sada je to 400-450. Veoma, veoma je primijetno, sve je dosta poskupjelo“, kaže jedan Moskovljanin, dok drugi dodaje: „Koliko ja vidim, cijene su mnogo veće. Ono što je bilo 200 rubalja, sada je 400.“

„Rusija je veliki uvoznik hrane, a za poslednjih više od 20 godina, njeni građani navikli su se na kvalitetne proizvode, naročito sa zapada Evrope. Danas, kada njih više nema, cene su više, ali nije razlog samo slaba ponuda, već i slabljenje nacionalne valute. Međutim, to nije i jedini problem ruske ekonomije“, javlja reporter Goranović.

Kada je zahvaljujući skupim energentima ruska ekonomija cvjetala, narastao je i Moskva City – dom nekim od najviših evropskih nebodera. Danas se veliki dio prostora izdaje. I pored relativno niskih cijena, kupaca i zakupaca – nigdje.

U sektoru prometa nekretnina do skoro su mislili da su sve vidjeli kroz krizu 2008. i 2009. Ipak, ova od 2014. je sve nadmašila.

Profitabilna valuta

„Ne samo cijene iznajmljivanja, nego je i potražnja pala dramatično. Prošle godine izdato je 350 hiljada kvadratnih metara. Ponuda je 1,4 miliona kvadrata. To znači da je milion kvadrata samo poslovnog prostora prazno. Niko to ne želi. Takva situacija će vladati na tržištu narednih nekoliko godina“, kaže Konstantin Losjukov iz Agencija za nekretnine „Knight Frank“.

Ipak, ruska ekonomija može da se pohvali jednom od najprofitabilnijih valuta početkom ove godine. U decembru je dotakla dno i izazvala paniku.

Blizu 90 rubalja dobijalo se sredinom decembra za jedan euro, a ovih dana blizu 55.

„Tako to uvijek biva. Nakon velikog pada, slijedi skok. Ipak, osnovni problemi ruske ekonomije, ruskog društva nisu riješeni“, kaže Dmitri Mirošničenko, ekspert Visoke škole za ekonomiju.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!