Hanekeov film “Ljubav” dobitnik Zlatne palme u Kanu

Pobednički film 65. Kana, s francuskim glumačkim ikonama 85-godišnjom Emanuelom Riva i 81-godišnjim Žan-Lujem Trentinjanom, priča je o ljubavi ostarelog bračnog para koji se suočava sa smrću

27. maja 2012

Zlatnu palmu 65. Filmskog festivala u Kanu osvojio je 27. maja austrijski reditelj Mihael Haneke (Michael) za emotivni film “Ljubav” (Amour), koji je i bio favorit za glavnu nagradu.

Ovo je druga Zlatna palma za Hanekea, koji je do sada predstavio u Kanu deset filmova, od kojih šest u konkurenciji, a trijumfovao je i 2009. godine potresnim filmom “Bela traka”.

Gran pri 65. Kana dodeljen je italijanskom reditelju Mateu Garoneu (Matteo Garrone) za satiru o današnjoj fascinaciji rialiti šou programima “Reality”. Specijalnu nagradu žirija, kojim je predsedavao Nani Moreti, dobila je komedija britanskog veterana Kena Louča (Loach) „Anđeoska deoba“ (The Angels’ Share), dok je za režiju nagrađen Karlos Rejgadas (Carlos Reygadas) iz Meksika za porodičnu priču “Post Tenebras Lux”.

I Garone i Loač su već nagrađivani u Kanu – Garone je dobio Gran pri 2008. godine za “Gomoru”, a Louč je osvojio Zlatnu palmu 2006. za “Vetar koji njiše ječam”.

Nagrada za najboljeg glumca 65. Kana dodeljena je Madsu Mikelsenu (Mikkelsen) za ulogu u filmu “Lov” (The Hunt) danskog reditelja Tomasa Vinterberga (Thomas) o modernom lovu na veštice. Mikelsen igra omiljenog vaspitača koji biva lažno optužen za seksualno zlostavljanje dece, zbog čega prolazi kroz psihičku, pa i fizičku torturu lokalne zajednice, uključujući i najbolje prijatelje.

Nagradu za najbolju glumicu ravnopravno su dobile Kristina Flutur (Cristina) i Kozmina Stratan (Cosmina) za uloge u mračnoj rumunskoj drami o ljubavi i veri Kristijana Munđiua (Cristian Mungiu) “Iza brda”. Taj film bio je među glavnim favoritima za Zlatnu palmu, a preispituje odnose duhovnog i svetovnog, grupnog i individualnog, religijskog i nereligijskog, dozvoljenog i nedozvoljenog u ljubavi…

Munđiu je za film “Iza brda”, rađen u crno-beloj tehnici, dobio nagradu za scenario, koji je, inače, ispirisan istinitim događajem o svešteniku koji je izvršio egzorsizam nad devojkom za koju se, posle njene iznenadne smrti, ispostavilo da je bolovala od šizofrenije.

Pobednički film 65. Kana, s francuskim glumačkim ikonama 85-godišnjom Emanuelom Riva i 81-godišnjim Žan-Lujem Trentinjanom (Jean-Louis Trintignant), priča je o ljubavi ostarelog bračnog para koji se suočava sa smrću. Haneke je izjavio da je taj emotivni film napravio zato što je imao sličnu situaciju u svojoj porodici koja ga je duboko dotakla.

Oboje glumaca su se popeli na scenu sa Hanekeom, koji je posvetio nagradu svima u filmskoj umetnosti, kao i svojoj ženi sa kojim je 30 godina.

“Ovaj film je ilustracija obećanja koje smo deali jedno drugom, ukoliko se bilo ko od nas nađe u situaciji koju film opisuje”, rekao je publici 70-godišnji Haneke, koji u filmu “Ljubav” opisuje kako je nositi se sa umiranjem nekoga koga volite.

Haneke je sedmi reditelj u istoriji Kana koji je dva puta pobedio, pored američkog reditelja Frensisa Forda Kopole (Francis Ford Coppola), danskog Bila Augusta, Emira Kusturice iz Srbije, Japanca Šoheija Imamure (Shohei Imamura) i belgijske braće Darden (Jean-Pierre, Luc Dardenne).

U konkurenciji za Zlatnu palmu 65. Kana bila su 22 filma, a u žiriju, na čelu sa Moretijem, bili su i modni kreator Žan Pol Gotje (Jean-Paul Gaultier), reditelj oskarovac Aleksander Pejn (Alexander Payne), škotski glumac Juan Makgregor (Ewan McGregor) i nemačka glumica Dijana Kruger (Diane).

Moreti je izjavio da nijedan od nagrađenih filmova nije imao jednoglasnu podršku žirija, koji je nekoliko puta čak bio oštro podeljen.

Najveća borba vođena je povodom Rejgadasovog filma i filmova Ulriha Zajdla (Ulrich Seidl) “Paradise: Love” o seksualnom turizmu i “Holy Motors” Leosa Karaksa (Carax).

Kanski 12-dnevni festival obeležen je i ove godine glamurom, uz zvezde kao što su Bred Pit (Brad Pitt) i Nikol Kidman (Nicole), ali i teškim temama filmova u konkurenciji, kao i nesvakidašnjim kišnim i hladnim vremenom. Uprkos jakom američkom prisustvu, nagrada je otišla samo u ruke Bena Zejtlija (Benh Zeitli) koji je za delo “Beasts of the Southern Wild” osvojio Zlatnu kameru za najbolji debitantski film.

Žiri je ignorisao Pita, koji igra u filmu “Killing Them Softly” Endrjua Dominika (Andrew Dominik) i Kidmanovu u filmu “The Paperboy” Lija Denijelsa (Lee Daniels).

(SEEcult.org)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga