Han upozorio na „kineske trojanske konje“ na Balkanu

"Ovo je neka vrsta šablona, ili da kažemo poslovnog modela Kineza da ponude više ili manje privlačne pozajmice, a zatim, ukoliko im ne služite, oni to pretvore u kapital"

27. jula 2018

Evropska unija upozorila je na ulogu Kine na zapadnom Balkanu, uz napomenu da bi Peking mogao da „pretvori u trojanske konje“ države koje će jednog dana biti članice EU.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je za Politiko da bi „kineska kombinacija kapitalizma i političke diktature mogla da privuče pojedine lidere u regionu na jugoistočnom krilu kontinenta“.

On je rekao da, iako u posljednjih nekoliko godina postoji zabrinutost zbog uloge Rusije na Balkanu, više razloga ima za neprijatan osjećaj zbog Kine, koja je sprovela niz značajnih investicija u infrastrukturne projekte.

Na pitanje o mogućnosti da Peking stvori „trojanskog konja“, koristeći finansijsku snagu kako bi dobio politčku kontrolu nad zemljama koje teže ka pridruživanju EU, Han je podsjetio da je autoput u Crnoj Gori izgradila i finansirala upravo Kina.

„To je upravo slučaj sa čuvenim autoputem u Crnoj Gori. Ovo je neka vrsta šablona, ili da kažemo poslovnog modela Kineza da ponude više ili manje privlačne pozajmice, a zatim, ukoliko im ne služite, oni to pretvore u kapital“, rekao je Han.

Han je upozorio da treba biti svjestan strateškog koncepta Kine i reagovati na adekvatan način.

„Mislim da će to biti jedan od najvećih izazova za Evropu“, dodao je Han.

Srbija i Crna Gora su među šest zemalja, većinom članica bivše Jugoslavije, koje teže da se pridruže EU u narednih nekoliko godina.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga