Han: Nema napretka u procesu evropskih integracija bez slobode medija

"Iskušenja da se nezavisni mediji stave pod političku kontrolu otvaraju rizike za narativ koji za cilj ima manipulaciju"

12. sep 2019

Doskorašnji evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han obratio se video porukom učesnicima skupa Dani medija EU – Zapadni Balkan i poručio da je poruka Unije „kristalno jasna – nema napretka u procesu evropskih integracija bez slobode medija i slobode izražavanja“.

Han je izrazio duboko žaljenje što zbog novih obaveza koje su mu dodeljene u budućem sastavu Evropske komisije, nije prisutan na skupu kako bi se uključio u debatu.

Generalni direktor Direktorata za proširenje Evropske unije Kristijan Danijelson ocenio je da su medijske slobode osnovni stub funkcionalne demokratije i da se ne može postati članicom EU, a da nema garancija za slobodu izražavanja.

Danijelson je podsetio da je prošle godine usvojena Strategija za Zapadni Balkan i da u tom dokumentu centralno mesto imaju poštovanje osnovnih prava i vladavina prava. 

„Dozvolite mi da naglasim zašto su sloboda izražavanja i sloboda medija važni u proces evropskih integracija, a prvo i najvažnije je da sloboda da iznesete svoje mišljenje u javnosti i u medijima predstavlja osnovno pravo za sve Evropljane“, rekao je Danijelson. 

Sloboda izražavanja i sloboda medija su stvari o kojima se ne može pregovarati sa zemljama ukoliko žele članstvo u EU.

Dodao je da nezavisni i kvalitetni mediji nisu samo važni za pružanje pravovremene i istinite infomacije kako bi informisani građani mogli da donose valjane odluke i učestvuju aktivno u demokratskim procesima, „već su tu da bi vlasti bile odgovorne u obavljanju svoje dužnosti i na taj način u potpunosti primenjivale vladavinu prava“. 

Danijelson je naglasio i da trenutne slabosti medijskog okruženja, iskušenja da se nezavisni mediji stave pod političku kontrolu otvaraju rizike za narativ koji za cilj ima manipulaciju

„Ti narativi mogu biti neprijateljski prema Evropi i evropskim vrednostima. Zato ne možemo ostati indeferentni i zato moramo braniti nezavisno novinarstvo“, poručio je Danijelson. 

Danijelson je ocenio da je situacija sa medijima na Zapadnom Balkanu takva da su neophodne promene i pozitivna politička akcija. 

„Moramo se ponovo baviti tim pitanjem iznova i iznova, u javnosti, sa političkim vlastima i biti u stalnom kontaktu sa medijskim profesionalcima da nađemo konkretne načine za unapređenje situacije“, dodao je.

Danijelson je kontatovao da ostaje za zabrinutost napadi i zastrašivanje novinara, a počinioci često ostaju nekažnjeni. 

„Apelujem na vlade da ispune svoja javna obećanja i izjave i toj nekažnjiovsti za napade na novinare stanu u kraj“, rekao je Danijelson. 

Danijelson je rekao da jačanje politike proširenja EU ide „ruku pod ruku“ sa ispunjavanjem tačno targetiranih i podržanih programa, podsećajući da kroz EU regionalne i bilateralne programe za medije na Zapadnom Balkanu se izdvaja 20 miliona evra. 

On je, obraćajući se učesnicima, skrenuo pažnju na delove izveštaja Komisije o zemljama regiona koji se tiču medijskog tržišta. 

Ukoliko nema zdravog poslovnog okruženja za medije, predvidivih i transparetnih uslova na tržištu i pristupa kapitalu kako bi se odgovorilo na izazove digitalizacije, neće biti nezavisnih i pluralističkih medija na Balkanu, ukazao je Danijelson. 

Rešenje brojnih pitanja u biznisu medija, dodao je on, zavisi od onih koji na lokalu donose odluke. 

Danijelson je dodao da bi, u tom smislu, trebalo ojačati transparentnost medijskog vlasništva kako bi se sprečila preterana koncentracija, obezbediti transparetno i fer korišćenje javnih fondova i ukloniti neregularnosti u funkcionisanju tržišta oglašavanja. 

„Čvrsto verujem da je kvalitetno novinarstvo neophodno u pomirenju u regionu. Moramo razgovarati kako obezbediti profesionalnu prekograničnu saradnju i razmenu novinara“, rekao je Danijelson.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga