Han i Mogerini: Zemlje Zapadnog Balkana moguće članice budućeg drugog kruga EU

"Možda neke uđu i u prvi krug"

17. apr 2018

Zemlje Zapadnog Balkana bi mogle ući u Evropsku uniju kao deo „drugog kruga“ članstva jer se EU mora iznutra preustrojiti i ojačati da bi delotvorno funkcionisala sa preko trideset članica, stavili su danas do znanja čelnici Evropske komisije Johanes Han i Federika Mogerini.

Federika Mogerini je podvukla da „ne bi bila iznenađena ako bismo došli do ‘Evrope u dve brzine’ s jednim krugom jezgra članica Unije i drugim krugom budućih članica“ dodajući da „možda neke uđu i u prvi krug“.

Mogreni i Han su predstavljajući izveštaj Evropske komisije o napretku evropskih reformi na Zapadnom Balkanu, u Strazburu, dodali da je to „uporedan proces“ – s jedne strane reforme i temeljite političke, demokratske i ekonomske promene u zemljama Zapadnog Balkana, a istovremeno unutrašnje preuređenje Unije.

Time su odgovorili na pitanje agencije Beta da li to znači da će kandidati sa Zapadnog Balkana ući u buduću „Evropu u dve brzine“, kako je danas u Evropskom parlamentu nagovestio francuski predsednik Emanuel Makron, naglasivši da Unija ne može s ovakvim ustrojstvom i sistemom odlučivanja delovati sa 32 člana.

„Mi moramo videti kako možemo pospešiti našu efikasnost funkcionisanja, što je u našem interesu, kad u članstvu bude preko 30 zemalja“, rekao je Han.

On je rekao da je EK upravo zato i članicama EU predložila područja i politike gde se odluke mogu donositi „kvalifikovanom većinom“, a ne samo jednoglasnim odlučivanjem, tako da se „delotvorno može brže ići napred“.

Visoka predstavnica Mogerini je dodala da je francuski predsednik Makron upravo pokrenuo raspravu o budućnosti EU i da „nove članice žele da uđu, a to je uvek dug proces“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga