Hajnal: Funkcioner SVM-a nije nazvao građane pacovima, MP i DS deluju zajedno

"MP i DS podržavaju rušilačke slučajeve pohlepe”

18. nov 2015

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Jene Hajnal odbacio je danas optužbe subotičkog odbora Demokratske stranke (DS) i nevladine organizacije Mađarski pokret (MP) da je član ovog tela i funkcioner SVM-a Karolj Dudaš građane Subotice nazvao pacovima i optužio MP i DS da deluju zajedno.

Hajnal je u saopštenju za javnost optužio DS i MP da optužuju SVM za ksenofobiju “u ovako teškom času, kada cela Evropa i ceo svet pati, kada ksenofobija zahteva ljudske živote“.

On je optužio Mađarski pokret i subotički odbor DS-a da su u poslednje vreme „pored estetike rušenja” usavršili i “umetnost iskrivljavanja stvarnosti” i dodao da se „spojilo ono čemu je mesto zajedno“.

Hajnal je optužio MP i DS da podržavaju “rušilačke slučajeve pohlepe” u Subotici u poslednjih nekoliko godina.

DS je pre dva dana saopštio da je “užasnut” izjavom funkcionera SVM-a i Nacionalnog saveta Mađara Karolja Dudaša, koga je optužila da je građane Subotice nazvao “pacovima”.
“Užasnuti smo što je Karolj Dudaš, u svojoj ksenofobičnoj diskusiji, ustvrdio da će budući stanari zgrade sa 50 stanova, koja se planira izgraditi, biti ‘pacovi koji neće biti Subotičani’. Ne samo to, čak je i investitor, na zgražavanje Karolja Dudaša ‘druge nacionalnosti’”, naveo je DS u saopštenju za javnost.

I nevladina organizacija Mađarski pokret optužila je ranije Dudaša da je to rekao na sednici Nacionalnog saveta Mađara, prošle srede, prilikom rasprave o posledicama rušenja dve kuće, protiv čega se zalaže SVM.

DS je zatražio od Nacionalnog saveta Mađara da se ogradi od ovakvih istupa pojedinih članova, jer građani Subotice zaslužuju izvinjenje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga