Hahn obećao pomoć EU u razjašnjenju smrti Dragičevića i Memića

Dženanovom ocu, Murizu Memiću i Davidovoj majci, Suzani Radanović najavio je dolazak nezavisnog istražitelja EU koji će ispitati rad bh. pravosuđa

28. mar 2019

Osim političkih razgovora s najvišim zvaničnicama Bosne i Hercegovine, komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske unije (EU) Johannes Hahn obećao je pomoć u istrazi o još uvijek nerazjašnjenoj smrti dvoje mladih ljudi – Dženana Memića iz Sarajeva i Davida Dragičevića iz Banjaluke.

Dženanovom ocu, Murizu Memiću i Davidovoj majci, Suzani Radanović, najavio je dolazak nezavisnog istražitelja EUkoji će ispitati rad bh. pravosuđa.

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn dobro je upoznat sa slučajevima dvojice stradalih mladića iz Sarajeva i Banjaluke – Dženana Memića i Davida Dragičevića, kažu njihovi roditelji, Davidova majka, Suzana Radanović, i Dženanov otac, Muriz Memić, nakon sastanka sa Hahnom. Rečeno im je da će u BiH uskoro doći nezavisni istražitelj EU koji će ispitati rad bh. pravosuđa.

„Doći će nezavisni istražitelji iz Evrope, vršiće se reforma pravosuđa. Uskoro stiže tu, počinju raditi. Znači to nas je puno ohrabrilo. Vidimo da su upoznati sa slučajevima, generalno ispitaće rad pravosuđa jer to je jedini uslov za ulazak u EU. Ljudima je jasno kakvi su ovdje političari, da pravosuđe nije nezavisno, da je politika upetljala prste. VSTV (Visoko sudsko i tužilačko vijeće) nije nezavisno“, rekao je nakon sastanka Muriz Memić.

Već godinama slučaj Dženana Memića nije rasvijetljen. Ovaj 22-ogodišnjak preminuo je polovinom februara 2016. godine od teških povreda. Memićeva porodica kako na protestima tako i pred sudom, tvrdi da je Dženan ubijen, te da Tužilaštvo i policija kriju ubicu i falsifikuju dokaze, zbog čega su i tražili njihovu odgovornost.

I slučaj Davida Dragičevića, 21-ogodišnjaka iz Banjaluka, ni nakon svakodnevnih protesta i traženja pravde, nije rasvijetljen. David Dragičević nestao je 18. marta prošle godine, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je šest dana poslije na ušću rječice Crkvena u Vrbas. Porodica i članovi grupe „Pravda za Davida“ tvrde da je ubijen. Posmrtni ostaci Davida Dragičevića na zahtjev porodice, 12. februara ekshumirani i izmješteni iz Banjaluke u Austriju, gdje su tri dana poslije ponovo sahranjeni.

Suzana Radanović, majka Davida Dragičevića, rekla je da se nada da će nakon sastanka sa Hahnom slučaj krenuti naprijed.

„Oni su jedini koji imaju neku moć da nešto urade, da se nešto pokrene sa mrtve tačke. Ja vjerujem u njih, vjerujem sad poslije ovog sastanka sa Hahnom. Zahtijevala sam, tražila i molila da se slučaj moga sina prebaci na Tužilaštvo BiH. Dolazi taj tužilac, on je napravio reformu pravosuđa u Sjevernoj Makedoniji – jak je igrač. Što se tiče Davidovog slučaja doći će nezavisni istražitelji, koji će da urade istragu o istrazi“, kaže Radanović i dodaje da im mnogo znači podrška koju su kao roditelji dobili od komesara Hahna.

(Gordana Sandić-Hadžihasanović, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga