Hag platio odštetu udovicama Indonežana ubijenih 1946.

Holandska vlada obeštetila je deset udovica čije je muževe pogubila holandska vojska između 1946. i 1947. na indonežanskom ostrvu Sulavesi, i javno će se izviniti za taj zločin

09. avg 2013

Holandska vlada obeštetila je deset udovica čije je muževe pogubila holandska vojska između 1946. i 1947. na indonežanskom ostrvu Sulavesi, i javno će se izviniti za taj zločin, saopšteno je danas u Hagu.

„Deset udovica dobilo je odštetu zbog pogubljenja njihovih supruga od strane holandskih vojnika“, naveo je Hag u saopštenju.

„Holandski ambasador će u ime države uputiti izvinjenja za ta masovna pogubljenja po prekom postupku“, dodaje se.

Advokat Lizbet Zegvel pokrenula je slučaj 20. decembra 2011. u kojem zastupa udovice Indonežana koje su 1946. i 1947. ubili holandski vojnici na ostrvu Sulavesi. Udovice su od Holandije tražile da prizna da je odgovorna za smrt njihovih supruga.

Krivični postupak nije pokrenut zbog toga što su se zločini dogodili davno, ali je pokrenut građanskom tužbom. Pre kraja tog postupka konačno je postignut sporazum na osnovu presude izrečene u septembru 2012. u sličnom slučaju.

Stanovnici ostrva Sulavesi navode da je između decembra 1946. i februara 1947. holandska vojska ubila oko 40.000 Indonežana na jugu tog ostrva tokom borbe te tadašnje kolonije za nezavisnost od Holandije. Po istrazi koju navode holandski mediji, ubijeno je znatno manje: između 3.000 i 5.000 ljudi.

Advokat Lisbet Zegveld rekla je da su njene klijentkinje zadovoljne odlukom, ali da je ovo samo jedna etapa u većem procesu, i da Holandija treba da se izvini za sve masakre i pogubljenja u Indoneziji, a ne samo od slučaja do slučaja.

Udovice su, po njenim rečima, već dobile odštetu od po 20.000 evra, slično kao i u presudi u sličnom ranijem slučaju.

U tom slučaju jedan preživeli i pet udovica Indonežana ubijenih 1947. u Ravagedeu, selu na ostrvu Java, tužile su Holandiju, i sud u Hagu je septembra 2012. presudio da je holandska država odgovorna za njihovo pogubljenje i da treba da plati odštetu rodbini.

Posle te presude Holandija je uputila izvinjenje za napad na selo Ravagede, gde je 150 ljudi ubijeno – kako kaže Hag, a 431 – kako kaže fondacija koja podržava žrtve nasilja koje je prethodilo nezavisnosti Indonezije 1949. godine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga