- Autonomija - https://www.autonomija.info -

GV: Zašto ćuti kulturna javnost?

Koalicija nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina“ izrazila je veliku zabrinutost zbog činjenice da kulturna javnost Novog Sada, Vojvodine i Srbije nije reagovala na političku zloupotrebu Sterijinog pozorja, koju je sprovelo novo rukovodstvo Pozorja uz pomoć Emira Kusturice.

„Građanska Vojvodina“ smatra da ćutanje kulturne javnosti ukazuje na ozbiljan demokratski deficit društva i odsustvo svesti o važnosti javnog angažmana.

– Kulturna javnost se nije odredila ni prema novom profilu i repertoaru ovog nekada uglednog pozorišnog festivala, koji danas promoviše nacionalistički kulturni obrazac. Kulturni poslenici su ćutali i na otvoreno pismo koje je sarajevska rediteljka Selma Spahić uputila novom rukovodstvu Pozorja; odbijajući da učestvuje na ovogodišnjem festivalu, ona je sa pravom upozorila da festival koji otvara Emir Kusturica „daje legitimitet nacionalističkoj retorici“. Tišina je prekrila i kolektivnu ostavku redakcije pozorišnog časopisa „Scena“, čiji je izdavač Sterijino pozorje – navodi se u saopštenju koji zajednički potpisuje osam nevladinih organizacija.

„Građanska Vojvodina“ kaže da je Kusturica na otvaranju festivala promovisao svoje „dobro poznate nacionalističke i anahrone političke nazore, koji su sastavni deo kulturnog i političkog sistema koji je doveo do dubokog razaranja društva, kulture i sistema vrednosti“, ali da to nije iznenađenje, s obzirom da je u pitanju osoba koja „veliča ratne zločince“.

– Ovaj kulturni model doprineo je stvaranju atmosfere koja je bila zamajac krvavih ratova na prostoru bivše Jugoslavije i strašnih zločina počinjenih u ime Srbije. To je kultura koja služi kao mašina za reprodukciju stereotipa i za neprestanu proizvodnju krize – navodi se u saopštenju.

„Građanska Vojvodina“, međutim, smatra da mnogo više od njegovog ispada zabrinjava odsustvo reakcije kulturnih poslenika.

– Ako su kulturni poslenici prihvatili novu koncepciju festivala i njegovu političku upotrebu, red je da to saopšte javnosti. Možda su oni indiferentni prema festivalu, možda smatraju da on nema nikakvog značaja – ali bilo bi dobro da i to građani saznaju. A ako je njihovo ćutanje plod konformizma ili straha, važno bi bilo da nam to stave do znanja, kako bismo znali da na njih ovo društvo ne može više da računa – navodi se u saopštenju.

Nevladine organizacije ukazuju da kulturni poslenici imaju odgovornost za svoje postupke, pa i za tišinu koja odjekuje dok se sprovodi nasilje nad Sterijinim pozorjem i kulturom Novog Sada i Vojvodine.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Centar za razvoj civilnog društva, Građanski fond Panonija, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Zelena mreža Vojvodine i Otvoreni licej.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!