GV: Zaštitite književnika Srđana Tešina!

"Takozvana evropska politika republičke vlasti pokazuje svoje pravo lice u lokalnim sredinama, gde se sa politički nepodobnim osobama obračunava po metodama dobro poznatim iz devedesetih godina"

05. jan 2014

Građanska Vojvodina pozvala je danas nadležne organe da pod hitno zaštite kikindskog književnika Srđana Tešina i da otkriju ko je i po čijem nalogu uništio njegov automobil.

“Postoji više nego opravdana bojazan da je ovaj incident vezan za kampanju koje lokalne vlasti i nova uprava Kulturnog centra Kikinda vode protiv bivšeg direktora (Srđana Tešina)”, navela je Građanska Vojvodina u saopštenju za javnost.

Nevladine organizacije su ocenile da se Tešin nalazi na meti “lokalnih političkih kabadahija”.

“Takozvana evropska politika republičke vlasti koju predvode naprednjaci pokazuje svoje pravo lice u lokalnim sredinama, gde se sa politički nepodobnim osobama obračunava po metodama dobro poznatim iz devedesetih godina i gde dominira radikalska politika nasilja”, piše u saopštenju.

Građanska Vojvodina je upozorila da to što se dešava Tešinu može biti najava novih ozbiljnih incidenata u Vojvodini, ako se predstavnici državne vlasti oštro “ne ograde od svojih političkih pulena na lokalu, od kojih su mnogi povezani s kriminalnim miljeom”.

“Sa druge strane, Građanska Vojvodina ohrabruje pojedince i nevladine organizacije da ne pokleknu pred političkim nasiljem jer se nasilnici hrane strahom”, navodi se u saopštenju.

Književniku Srđanu Tešinu iz Kikinde nepoznati počinioci su u petak uveče obili automobil, oštetili ga i u unutrašnjost ubacivali petarde.

Uprava Kulturnog centra iz Kikinde je Tešinu, koji je bivši direktor te ustanove, ponudila radno mesto domara, što je on odbio.

Srđan Tešin je, kao nestranačka ličnost, izabran 2010. godine na mesto direktora Kulturnog centra, glasovima svih odbornika u Skupštini opštine, posle javnog konkursa raspisanog na osnovu Zakona o kulturi.

Tešin je razrešen jesenas, posle “upodobljavanja” vlasti u Kikindi po ugledu na model na državnom nivou.

Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Centar za razvoj civilnog društva, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanski fond Panonija, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Zelena mreža Vojvodine i Vojvođanski građanski centar.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga