GV: Srbija ponovo protiv ljudskih prava

Da li odluka Ministarstva spoljnih poslova znači da će Srbija suspendovati ljudska prava svojih građana ukoliko ona budu u sukobu sa nekakvim političkim interesom

08. dec 2010

Inicijativa nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ protestuje zbog odluke Ministarstva spoljnih poslova Srbije da ne prisustvuje ceremoniji ovogodišnje dodele Nobelove nagrade za mir, koja se dodeljuje poznatom kineskom disidentu Liju Sjaobou.

Ovom odlukom Srbija se ponovo svrstala u red zemalja u kojima se ne poštuju ljudska prava, i time je odaslata veoma loša poruka ne samo svetu nego i građanima Srbije. Tu poruku možemo iščitati i kao poruku da će Srbija biti spremna da suspenduje i ljudska prava svojih građana ukoliko ona budu u sukobu sa onim što elita proglasi za politički i ekonomski interes države.

S obzirom da Srbija baštini već dugu tradiciju kršenja ljudskih prava svojih građana, ali i građana drugih država, ovaj potez izaziva strah i zebnju.

Pozivamo Ministarstvo spoljnih poslova da pod hitno promeni ovu odluku i iskaže poštovanje velikom borcu za ljudska prava i ljudskim pravima uopšte.

Građansku Vojvodinu čine:
Centar za regionalizam, Novi Sad
Centar za razvoj civilnog društva, Zrenjanin
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Beograd-Novi Sad
Građanski fond “Panonija”, Novi Sad
Otvoreni licej, Sombor
Zelena mreža Vojvodine
Građanska akcija, Pančevo

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga