GV: Srbija mora da se suoči sa sobom

Zemlja se našla na “slepom putu”, potrebno je izvršiti temeljno društveno i političko prestrojavanje ukoliko želimo da se izbegnu unutrašnji sukobi većih razmera

13. okt 2010

“Građanska Vojvodina” smatra da najnoviji vandalski napadi srbijanskih profašističkih i neonacističkih snaga, u Beogradu i Đenovi, ukazuju na to da se zemlja našla na “slepom putu” i da je potrebno izvršiti temeljno društveno i političko prestrojavanje ukoliko želimo da se izbegnu unutrašnji sukobi većih razmera. Na sceni je potpuni društveni i civilizacijski rascep, koji je neiscrpni rezervoar za frustracije, tenzije i nasilje, a ukoliko se odlučno ne zaustave huligani, ultradesničari, klerofašisti i neonacisti – koji funkcionišu po sistemu dobro finansiranih paramilitarnih organizacija – nije isključeno da uskoro budemo svedoci nasilju velikih razmera koje veoma lako može da se otrgne bilo kakvoj kontroli.

Inicijativa vojvođanskih organizacija „Građanska Vojvodina“ pre pet godina tražila je hitnu zabranu ekstremističkih, klerofašističkih i neonacističkih organizacija. Sada je međutim jasno da ova zabrana, iako neophodna, neće biti dovoljna. Postoji više nego dovoljno argumenata koji govore da je pored zabrane neophodno istražiti sve aspekte dosadašnjeg delovanja ovih organizacija, odnosno pokrenuti istražne postupke protiv vođa ovih organizacija, ali i svih onih koji su na bilo koji način pomagali njihovo delovanje. Vrlo je važno istražiti motive finansijera i političkih sponzora ekstremističkih grupa i javno ih saopštiti.

Striktna primena postojećih, već pooštrenih zakona neophodna je u ovakvim slučajevima, ali će i ona biti samo površinska intervencija ukoliko Srbija hitno ne krene na svim nivoima u proces suočavanja sa vlastitom prošlošću! Srbija mora glasno i jasno da počne da govori o svojoj neposrednoj prošlosti, prošlosti koju su odlikovali zločin i nasilje, ali mora da ostvari kritički odnos i prema daljoj prošlosti i istoriji. Potrebno je takođe pod hitno prekinuti sveopštu relativizaciju istorijskih činjenica i antifašističkih vrednosti, kao i zaustaviti slavljenje novih zločinaca i rehabilitaciju onih iz Drugog svetskog rata.

Država Srbija mora da bude svesna da je delovanje činilaca iz same Srbije doprinelo stvaranju haosa u društvu i bilo plodno tle za uspon klerofašizma i neonacizma. Odlaganje hapšenja ratnih zlikovaca, manje ili više jasna podrška onim političkim snagama koje praktično razaraju Bosnu i Hercegovinu, zanemarivanje procesa normalizacije odnosa sa susedima, odbijanje kritičkog pristupa vlastitoj prošlosti, nerazumna politika prema Kosovu, lažna elita, razuzdani delovi crkve, kontrolisani mediji od strane tajkuna i nacionalističkih i profašističkih krugova – sve to direktno vodi nasilju! I sve to direktno vodi ka tome da obimni projekti nasilja lako pronađu donatore. U Srbiji praktično traje građanski rat niskog intenziteta i svaka prilika se koristi za odmeravanje snaga.
„Građanska Vojvodina“ je zadovoljna zbog činjenice da je, i pored svega, Parada ponosa održana u Beogradu. Parada je takođe pomogla onima koji žele da vide i čuju  – da shvate da živimo u duboko fašizovanom društvu. Broj od 6.000 huligana, spremnih za zverstva svih vrsta, deluje zastrašujuće, ali još jezivije je slušati njihove političke i medijske mentore koji ih nazivaju „dečacima“ relativizujući njihovo nasilje. Preko je potrebno delovati tako da najveci deo stanovništva, medija, političke i intelektualne elite prestane da deli iste vrednosti kao i ti huligani.

Saopštenje inicijative vojvođanskih nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“, koju čine:
Centar za regionalizam, Novi Sad
Centar za razvoj civilnog društva, Zrenjanin
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Građanski fond „Panonija“, Novi Sad
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Novi Sad-Beograd
NVO „Otvoreni licej“, Sombor
Građanska akcija, Pančevo
Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga