GV: Šovinistički tekst o antiratnoj aktivistkinji

Tekst objavljen u "Danasu" podseća na najsramnije pogromaške tekstove iz devedesetih godina, koji su pozivali na linč antiratnih aktivista

14. feb 2011

„Danas“ je u ponedeljak, 14-tog februara objavio reagovanje Muslimanskog omladinskog kluba (MOK) Islamske zajednice u Srbiji na tekst Aide Ćorović, direktorke organizacije „Urban-in“ iz Novog Pazara. Građanska Vojvodina sa zaprepašćenjem gleda na objavljivanje ovog pogromaškog teksta, pitajući se da li „Danas“ menja idejno opredeljenje, ili možda pokušava da se objavljivanjem insinuacija i ličnih uvreda nadmeće sa petparačkim listovima, ili čini jednu grešku koja je gora od greške, jer ukazuje na društvene opasnosti na onom delu medijske scene gde se ovakav način tretiranja tema i ljudi ne bi očekivao.

Danasov naslov reagovanja MOK, „Aida Ćorović sa ravnogorcima i Ljajićem“, primeren je ratnoj propagandi, a ne razmeni mišljenja u civilizovanom listu. Ćorovićeva se u objavljenom tekstu naziva po nadimku, pripisuje joj se marginalan značaj, njeno javno ponašanje pripisuje se korupciji organizacije „Urban-in“ od strane ministra Rasima Ljajića. Ćorovićevoj se zamera da ne prihvata da islamsko odevanje studentkinja Fakulteta za islamske studije i da ne vidi „da im je mahrama zaštita a ne teret, sigurnost a ne frustracija, obligatna vjerska obaveza a ne samo pravo i put ka vječnom užitku u dženetskim (rajskim) ljepotama a ne samo strogo formativni način odijevanja“. Ćorovićevoj se zamera da je debelo plaćena iz državnih fondova da „ljaga“ narod kojem pripada; ona se u tekstu koji je „Danas“ objavio opisuje kao „nikogović“, „lice bez biografije, bez fakultetskog obrazovanja, bez kučeta i mačeta, isfrustrirano ličnim životnim neuspjehom, u samom vrhuncu klimaksa“. Ćorovićeva se u tekstu koji je „Danas“ objavio dovodi u vezu sa „masovnim strijeljanjima „nepodobnih“ građana muslimanske vjere na Hadžetu u Novom Pazaru i drugim stratištima četrdesetih godina dvadesetog vijeka, odnosno nacional – fašističkim divljanjima ostrvljenih zvijeri koje su proizvele genocid u Srebrenici i mnoga druga zlodjela.“

Objavljeni tekst ne govori ništa istinito o Aidi Ćorović; on govori o MOK Islamske zajednice u Srbiji kao o krajnje šovinističkoj organizaciji, jer je za izrazite šoviniste neprijateljstvo prema „odnarođenim“ pripadnici(a)ma vlastite grupe uvek veće i prioritetnije nego neprijateljstvo prema etničkim ili verskim rivalima. Ali, ovaj tekst govori dosta o „Danasu“: najmanje što bi „Danas“ mogao da uradi bio bi uvodnik u kojem bi se saopštila motivacija za vlastito ponašanje u ovoj stvari. U protivnom, „Danas“ će početi da podseća na julovske medije koji su na sličan način pisali o antiratnim aktivist(k)i(nja)ma devedesetih godina. Ne čudi što MOK primenjuje karadžićevsku retoriku, ali je čudo kad je „Danas“ in extenso objavljuje.

(Pismo upućeno redakciji „Danasa“, Muslimanskom omladinskom klubu i Aidi Ćorović, povodom teksta objavljenog u današnjem broju ovog lista:

http://www.danas.rs/danasrs/dijalog/aida_corovic_sa_ravnogorcima_i_ljajicem.46.html?news_id=209632

Asocijacija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina

Građansku Vojvodinu čine:
Centar za regionalizam, Novi Sad
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za razvoj civilnog društva, Zrenjanin
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Beograd-Novi Sad
NVO „Otvoreni licej”, Sombor
Građanska akcija, Pančevo
Građanski fond „Panonija”, Novi Sad
Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga