GV: Slučaj „Culture Exchange“ ili kako se ksenofobija pretvara u nasilje

Medijski napadi kao priprema za kamenovanje?

18. jul 2013

Koalicija nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ zahtevala je danas od novosadske policije da hitno rasvetli napad na novosadski klub „Culture Exchange“ i pronađe izvršioce i „eventualne nalogodavce“. Od pravosudnih organa traži da se napadači rigorozno kazne, jer je u pitanju „krivično delo sa ozbiljnim društvenim posledicama“.

„Takođe, zahtevamo od nadležnih organa da ispitaju da li je ovaj napad povezan, i na koji način, sa serijom huškačkih tekstova objavljenih na blogovima, portalima i u tabloidima, a u kojem se ovaj klub dovodi u vezu sa ‘opasnom sektom’. U ovim kvazinovinarskim prilozima postoje elementi krivičnog dela, u njima dominira govor mržnje koji je zabranjen i Ustavom i zakonima ove zemlje, a koji je imao, po svemu sudeći, direktne posledice na bezbednost građana“, ističe se u saopštenju osam vojvođanskih nevladinih organizacija.

„Građanska Vojvodina“ je podsetila da su, osim govora mržnje, tekstovi širili i tzv. moralnu paniku i nadovezivali se na dugogodišnju medijsku kampanju koja se vodi protiv malih verskih zajednica, bez obzira na to što „ne postoji niti jedan dokaz da ovaj klub ima veze sa bilo kakvim religijskim opredeljenjem“.

„Tekstovi su odisali ignorancijom i potpunim nepoznavanjem ove problematike“, ukazale su NVO.

„Građanska Vojvodina“ naglašava da u Srbiji postoji, bar formalno, sloboda veroispovesti, pod uslovom da se ne krše zakoni ove zemlje.

„Za razliku od huškača i napadača, ne postoji niti jedna indicija da vlasnici i posetioci kluba na bilo kakav način krše zakone ove zemlje, čak i da su pripadnici neke verske zajednice, što su u nekoliko navrata demantovali“, navodi se u saopštenju.

Nevladine organizacije su rekle da su napadi na „Culture Exchange“ – „promocija primitivizma i ksenofobije, nasilja nad svime što je drugo i drugačije“.

Organizacije su se solidarisali sa mladim ljudima koji vode ovaj kultni novosadski klub, i najavila da će o ovim incidentima obavestiti Evropsku komisiju, OEBS i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Novosadski klub „Culture Exchange“ je u proteklih mesec dana bio na meti medijskih napada blogova i tabloida, koji su ih dovodili u vezu sa verskom grupacijom „Familija“.

Juče ujutro na klubu je razbijen izlog.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine,Centar za regionalizam, Centar za razvoj civilnog društva, Građanski fond Panonija, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudskaprava u Srbiji, Zelena mreža Vojvodine i Otvoreni licej.

(Autonomija)

Foto: Unutrašnjost kluba

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga