GV: Policija se igra „balkanskog špijuna“

"Culture Exchange" ili da li je ksenofobija zvanična državna politika?

02. okt 2013

Koalicija nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina” zahteva od novosadske policije da pod hitno prestane sa maltretiranjem i ponižavanjem osnivača kultnog novosadskog kluba „Culture Exchange”. Od predsednika Vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića zahtevamo da se odredi prema ovakvim postupcima policije, odnosno da odgovori na pitanje da li ksenofobija predstavlja zvaničnu državnu politiku ili je u pitanju samostalno, nekontrolisano delovanje delova službe.

Podsećamo da se već skoro pola godine vodi kampanja protiv ovog kluba, čiji su osnivači mladi ljudi iz raznih delova sveta. Prvo su u pojedinim medijskim napisima, prepunih mržnje, neprofesionalizma i poluistina, proglašavani pripadnicima „opasne sekte”, a onda su usledile pretnje. Na kraju je izvršen i napad na ovaj novosadski klub, odnosno polupan je izlog kafea.

I umesto da policija rasvetli slučajeve pretnji i napada i kazni počinioce, ona je započela sa zlostavljanjem žrtava, kroz duga „balkanskošpijunska” ispitivanja i besmislena kažnjavanja, da bi na kraju pokrenula, navodno iz proceduralnih razloga, deportaciju osnivača ovog kluba. Već su dvoje osnivača napustili zemlju jer im nije produžena viza, a drugih dvoje čekaju da budu deportovani.

„Građanska Vojvodina” je već reagovala na napade na „Culture Exchange” i ukazala da su ti ataci promocija primitivizma i ksenofobije. Zabrinuti smo zbog toga što policija ne samo da nije zaštitila ove mlade ljude već se pokazalo da je produžena ruka ksenofoba i nasilnika.

„Građanska Vojvodina” se u potpunosti solidariše sa mladim ljudima iz „Culture Exchange” i nada se da će im građani Novog Sada i Vojvodine takođe pružiti javnu podršku i pokazati da ne živimo u regionu i gradu mržnje i ksenofobije.

Građanska Vojvodina

Građansku Vojvodinu čine:
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za regionalizam
Zelena mreža Vojvodine

Centar za razvoj civilnog društva
Građanski fond Panonija
Građanska akcija Pančevo
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Otvoreni licej

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga