Država namerno guši RTV

Još jedan udar na Vojvodinu

23. avg 2013

Koalicija nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina” saopštila je danas da je dugogodišnje ignorisanje problema sa kojima se suočava Radio-televizija Vojvodine “posledica namere države i centralističkih političara da tiho, bez mnogo buke, ugase vojvođanski medijski javni servis”.

„Građanska Vojvodina” je istakla da je to posebno postalo vidljivo u poslednjih godnu dana.

“Tiho gušenje RTV-a može se posmatrati i kao deo kampanje koja se sprovodi protiv vojvođanske autonomnosti, a vojvođanski javni servis jeste jedan od temelja te autonomnosti, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da emituje program na deset jezika”, navela je ova koalicija.

Oni su istakli da će, ukoliko RTV prestane sa radom, to biti direktan udarac na stečena prava nacionalnih manjina u Srbiji.

„I pored zahteva civilnog društva, medijskih i novinarskih udruženja da je neophodno rešiti nagomilane teškoće sa kojima se suočava Javni servis Vojvodine, Vlada Srbije ne samo što nije ništa učinila da mu pomogne već ga je svojim činjenjem i nečinjenjem dovela na rub opstanka”, navodi se u saopštenju.

Oni su kao primer za to naveli nedgovorne izjave političara koje su nosile poruku da pretplatu ne treba plaćati, kao i rebalans budžeta, koji je diskriminisao RTV u odnosu na RTS.

Građanska Vojvodina zahtevala je od republičke, ali i od pokrajinske vlasti, da učine sve kako bi se pod hitno pronašao način da RTV opstane i nastavi nesmetano da radi.

Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Centar za razvoj civilnog društva, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanski fond Panonija, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i Otvoreni licej.

NUNS i NDNV: Katastrofalan položaj RTV-a je poraz države

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražili su danas od Vlade Srbije da hitno pronađe način i
obezbedi pomoć Javnom servisu Vojvodine koji se nalazi u katastrofalno lošoj finansijskoj situaciji.

„Ako ovaj medijski javni servis, zbog ogromnih dugova koji su posledica nebrige državnih organa, drastično redukuje program od 1. septembra kako je to najavljeno – to će biti ne samo udarac na medijsku scenu i manjinska prava nego i poraz države“, navodi se u zajedničkom saopštenju dva udruženja.

NUNS i NDNV su naveli da su do sada više puta upozoravali na položaj vojvođanskog javnog servisa i tražili da se obezbedi stabilno finansiranje te medijske kuće, ali da do sada ništa nije učinjeno, čime je RTV gurnut na sam rub opstanka.

Izjave pojedinih političara o ukidanju pretplate doprineli su da se nivo naplativosti pretplate dodatno smanji, čime je opstanak javnih servisa doveden u pitanje, piše u saopštenju.

Kako se navodi, u posebno lošoj situaciji našao se RTV jer je rebalansom republičkog budžeta za 2013. godinu ta kuća diskriminisana.

„Naime, dok je RTS-u obezbeđeno 2,4 milijarde dinara u vidu pozajmice, Javni servis Vojvodine se nije našao među budžetskim stavkama“, naveli su NUNS i NDNV.

Udruženja su istakla da RTV od 1999. iznajmljuje prostorije i radi s potpuno neprikladnom tehničkom opremom i infrastrukturom, ali i da je pored toga uspeo da značajno podigne profesionalni nivo i rejting.

Vojvođanski klub: Pokušaj ubijanja javnog servisa Vojvodine

Vojvođanski klub najoštrije je protestvovao zbog protivzakonitog prekida finansiranja Javnog servisa Vojvodine.

U saopštenju te nevladine organizacije navodi se da je Aleksandar Vučić, „kao osoba koja je direktno odgovorna za prekid priliva sredstava od TV pretplate, obavezan da što pre nađe način da se uspostavi finansiranje Javnog servisa Vojvodine“.

„Pošto je gospodin Vučić, kao ‘prvi potpredsednik Vlade’ uz dopuštenje svog nadređenog – Predsednika Vlade, gospodina Dačića, javnosti uputio zvaničnu najavu prekida plaćanja TV pretplate, pre nego što je uspostavljen novi način finansiranja javnih servisa u Srbiji, on je direktno odgovoran za nastalu situaciju i dužan je da je reši. Kako on tu izjavu nije dao kao privatno lice, već kao ‘prvi potpredsednik Vlade’, Vlada Srbije ima obavezu ili da ga smeni, ili da reši problem koji je time nastao“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se ni jedan političar ne sme igrati novcem građana, niti sudbinom javnih institucija, te ocenjuje da koalicija na vlasti u Republici ima „direktnu odgovornost za očiti pokušaj finansijskog ubijanja Javnog servisa Vojvodine, što je korak do njegovog konačnog gašenja“, dok će „značajan deo opozicije morati da preuzme odgovornost za svoje ćutanje, kojim postaje saučesnik vlasti u medijskom zločinu nad višenacionalnom Vojvodinom“.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga