Gutereš: Pandemija stvara cunami mržnje i ksenofobije

"Migranti i izbeglice tretirani kao izvor virusa"

08. maj 2020

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je danas da pandemija korona virusa nastavlja da stvara „cunami mržnje i ksenofobije“ i apelovao na „sveopšti napor da se zaustavi govor mržnje na globalnoj ravni.

Šef UN je rekao da se netrpeljivost prema strancima može primetiti i na internetu i na ulicama i dodao da su migranti i izbeglice tretirani kao izvor virusa a potom im je uskraćen medicinski tretman.

Gutereš je pozvao političke lidere da pokažu solidarnost prema svim ljudima i obrazovne institucije da se usredsrede na „digitalnu pismenost“.

On je takođe pozvao medije, a posebno „društvene medije“, da „uklone rasističke, mizogene i druge štetne sadržaje“, civilno društvo da pojača kontakt sa ugroženim ljudima i verske lidere da budu „model međusobnog poštovanja“.

Generalni sekretar UN je istakao da zaraznu bolest kovid-19 „nije briga ko smo, gde živimo, u šta verujemo niti bilo šta po čemu se razlikujemo“.

Njegov globalni apel za suzbijanje govora mržnje usledio je nakon poruke od 23. aprila, kada je pandemiju nazvao „ljudskom krizom koja ubrzo postaje kriza ljudskih prava“.

Gutereš je tada upozorio da se tokom pandemije primećuju nesrazmerni efekti na određene zajednice, porast govora mržnje, ciljanje ranjivih grupa i rizici od preteranih bezbednosnih reakcija koje potkopavaju zdravstvenu reakciju.

(Beta-AP)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga