Gurmai: Širenjem straha protiv izbeglica, Orban skreće pažnju sa korupcije

Mađarska vlast na kampanju protiv izbeglica potrošila oko 11,6 miliona evra

28. avg 2016

Predsednica žena Partije evropskih socijalista (PES Women) Zita Gurmai optužila je danas na Korčuli premijera Mađarske Viktora Orbana da širenjem straha protiv izbeglica skreće pažnje javnosti sa sve veće korupcije u toj državi.

“Populistička vlast u Mađarskoj na čelu sa Viktorom Orbanom širi strah i govori da će zaštititi Mađare od izbeglica. On pitanje izbeglica koristi da bi skrenuo pažnju građana sa korupcije koja je sve veća u Mađarskoj, a referendum protiv izbegličkih kvota je jedno obično blefiranje kojim se skrnavi smisao izbora uopšte”, rekla je Gurmai, koja je i članica opozicione Socijalističke partije Mađarske i bivša poslanica u Evropskom parlamentu.

Gurmai je kazala agenciji Beta da je Mađarska vlast na kampanju protiv izbeglica potrošila oko 3,6 milijardi forinti (11,6 miliona evra), što je više nego što je Fides do sada u bilo kojoj kampanji potrošio.

“U gotovo svim naseljima u Mađarskoj su postavljeni bilbordi putem kojih vlast, pod velom zaštite žena od nasilja, upozorava građane da su migranti odgovorni za silovanja žena, da su napade na Pariz počinili migranti i slične poruke koje predstavljaju glupost”, kazala je Gurmai.

Ona je ocenila da je propaganda doprinela tome da su oni ljudi koji nikada u životu nisu videli migrante počeli da ih se plaše.

Gurmai je dodala da je zaboravljeno koliko je Mađarska do sada dobila sredstava od EU i podsetila da je Orban svojevremeno izjavio da “života ima i van Evropske unije”.

Prema njenim rečima, Evropa se, osim ekonomske, suočava i sa ozbiljnijom moralnom krizom, a da je za države koje su zatvorene karakteristično da će pre ili kasnije ostati same i da zbog toga Mađarska mora postati otvorenija.

Na pitanje šta će se dogoditi ukoliko Mađarska na referendum glasa protiv izbegličkih kvota, Gurmai je kazala da će Orban, bez obzira na ishod referenduma, nakon oktobarskog glasanja samo dobiti novo oruđe u rukama kojim će nastaviti “svoju borbu za ’slobodu’”.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga