Gurmai: Orban da se ne meša u izbore u Srbiji

Smešne izjave i ministra spoljnih poslova Mađarske

16. apr 2016

Predsednica žena Partije evropskih socijalista (PES Women) Zita Gurmai izjavila je danas u Subotici da bi premijer Mađarske Viktor Orban trebalo da nadzire da li izbori u Srbiji teku u demokratskom duhu, a ne da se meša u njih.

“Svaka država i partija slobodno mogu da odlučuju o tome sa kime će voditi kampanju, ali je reč o zemlji u kojoj nema slobode medija, gde se politički neistomišljenici napadaju ili gde mogu i da se ubiju”, rekla je Gurmai, koja je i članica Socijalističke partije Mađarske (Magyar Szocialista Párt) i bivša poslanica u Evropskom parlamentu.

Ona je na štandu Demokratske stranke (DS) u Subotici kazala da je iznenađena nedavnom izjavom ministra inostranih poslova Mađarske Petera Sijartoa, koji je na stranačkom skupu Srpske napredne stranke (SNS) rekao da bi, da je Srbin, glasao za SNS i dodala da je to „smešno jer pokazuje njegovo totalno nepoznavanje“ političke situacije u Srbiji.

“To ukazuje na to da on nema pojma kakava je situacija u Srbiji i ne razume šta je ovakvom izjavom uradio, kao ni kakvu politiku vodi aktuelna vlada. Da je to znao, možda ovakvu glupost ne bi rekao”, rekla je Gurmai.

Ona je podsetila da su u protekle dve nedelje tri člana DS-a fizički napadnuta i dodala da to doprinosi dodatnom urušavanju ljudskih prava u Srbiji.

“Bili smo prinuđeni da tražimo prisustvo OEBS-a u praćenju izbora da bismo pokušali da obezbedimo fer, slobodne i demokratske izbore u Srbiji”, kazala je Gurmai.

Ona je rekla da se stepen demokratije u jednoj državi ogleda i u tome na kom su nivou prava žena.

“Smatram važnim da je mađarska vlada podržala vojvođanske preduzetnike sa 50 milijardi forinti, ali nigde ne vidim da je to dobro i za žene koje žive u Srbiji jer takav ministar države koja se nalazi među devet od 200 država u čijoj vladi ne postoji ni jedna žena, taj teško može da predstavlja žene bilo gde”, kazala je Gurmai.

Ona je dodala i da mnogo mladih ljudi i pripadnika mađarske i drugih zajednica napušta Srbiju jer nema ništa da ih zadrži ovde i da je zbog toga važno obezbediti građanima jednake šanse, mogućnost da se školuju, da ostanu i stvaraju svoju budućnost ovde.

Gurmai je upozorila da jako mali procenat žena prijavljuje nadležnim institucijama da trpi nekakav oblik nasilja što je veoma loše, a da sa druge strane, nadležni nisu u stanju da zaštite žrtve nasilja.

“Ravnopravno partnerstvo između muškaraca i žena jedan je od osnova demokratskog društva, a to nedostaje u mnogim državama u kojima žene nisu u istom položaju sa muškarcima i za isti posao nisu isto plaćene.”, rekla je Gurmai.

PES (Partiju evropskih socijalista) čine socijalističke, socijaldemokratske i radničke partije iz 28 zemalja članica Evropske unije i Norveške. Ovaj savez koji je drugi po snazi u EU parlamentu trenutno čine 33 partije u punopravnom članstvu, 13 u pridruženom i 12 partija u posmatračkom statusu. Demokratska stranka je pridružena članica Partije evropskih socijalista.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga