Gugl Kinezima prodaje Motorolu

Pre nepune dve godine Gugl je za 12 milijardi dolara kupio Motorolu. Cilj je bio osvajanje tržišta pametnih telefona. Ali to se nije dogodilo. Gugl Motorolu sada prodaje kineskoj firmi Lenovo

31. jan 2014

Prvi pogled na brojke i sklopljen posao deluje krajnje šokantno. Američki Gugl prodaje Motorolu kineskom Lenovu za 2,9 milijardi dolara, a samo pre dve godine je u taj posao uložio 12 milijardi? Investicija je međutim, dobro proračunata, tvrde stručnjaci. Gugl je proizvodnju „pametnih telefona“ preuzeo zajedno sa brojnim patentima, koje u ovom poslovnom aranžmanu neće prepustiti Kinezima.

Šef Gugla, Leri Pejdž, donosi odluku o povlačenju iz posla, dan pre objavljivanja najnovijih izveštaja o prometu tokom poslednjeg kvartala prethodne godine. Još je u trećem kvartalu 2013, postalo jasno da se investicija nije isplatila i da je Motorola za Gugl neprofitabilna.

Ni plasman novih modela poput Moto X i Moto G nije promenio okolnosti na tržištu, proizvodnjom pametnih telefona i dalje dominiraju korejski Samsung i američki Epl.

Dobar dil za Lenovo

Povlačenje iz trke jeste naglo povlačenje ručne, kako to komentarišu američki mediji, ali Gugl je zapravo sklopio dobar poslovni aranžman sa kineskim proizvođačem. Jer Gugl se povlači iz hardverskog, ali ne i softverskog dela proizvodnje. Ne samo da će zadržati brojne patente koji vrede više milijardi dolara, nego će telefoni Motorole i ubuduće imati operativni sistem Gugla (Android).

Na softverskom planu, Gugl ostaje veliki igrač, pre svega zbog činjenice da se Android (operativni sistem) može pronaći na oko 80 odsto proizvedenih pametnih telefona širom sveta. Istovremeno, povod za investiciju iz Kine, može se obrazložiti činjenicom da bi uticajni proizvođač PC-računara, širenjem posla mogao da postane ozbiljna konkurencija Eplu i Samsungu. Jedan cilj Kinezi su već ostvarili, pre par godina od američkog IBM-a, preuzeli su proizvodnju personalnih i laptop računara i taj posao i dalje proširuju.

(Jakov Leon, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga