GSA i AFANS protiv glasanja za Dveri

"Pokret Dveri je organizacija koja je sebe u poslednjih nekoliko godina izgradila na otvorenoj homofobiji"

30. apr 2016

Organizacija Gej strejt alijansa (GSA) saopštila je danas da nijedna LGBT osoba „koja drži do sebe, svojih prava i svog dostojanstva“ ne treba da glasa za Dveri „ni pod kojim uslovima“ na ponovljenim izborima 4. maja na 15 biračkih mesta u Srbiji.

Alijansa je, povodom poziva koji je lider Demokratske stranke Bojan Pajtić uputio svojim glasačima da na ponovljenim izborima u Srbiji glasaju za koaliciju pokreta Dveri i Demokratske stranke Srbije, podsetila da je „pokret Dveri organizacija koja je sebe u poslednjih nekoliko godina izgradila na otvorenoj homofobiji, a koje se nikada nije odrekla“.

„GSA pod ovim ne misli samo na njihove dobro poznate negativne stavove prema LGBT populaciji, već i na mehanizme koje su praktikovali kako bi na protivljenju osnovnim ljudskim pravima LGBT osoba, kao što je na primer sloboda okupljanja, jačali svoju organizaciju šireći svoju mrežu kroz akcije, peticije da bi na kraju od nevladine organizacije prerasli u političku stranku“, navela je GSA u saopštenju.

Alijansa je podsetila i da je pokret Dveri „ista ona organizacija koja je 2010. godine organizovala tzv. Porodičnu šetnju dan pred Paradu ponosa, da bi dala alibi huliganima i ekstremistima iz raznih krajeva Srbije da se neometano okupe u Beogradu kako bi sutradan izazvali nemire i polomili centar našeg glavnog grada“.

„To je ista ona organizacija koja je na prethodnim parlamentarnim izborima na koje je izlazila i na kojima nije uspevala da predje cenzus dobar deo svoje kampanje posvetila upravo ‘ideologiji homoseksualizma’ kako oni to neopravdano vole da nazivaju“, dodaje se u saopštenju.

Antifašisti Novog Sada: Programi DSS i Dveri donose nesreću

Organizacija Antifašistička akcija Novog Sada (AFANS) poručila je danas da su Demokratska stranka Srbije (DSS) i stranka Dveri stranke sa desničarskim programima „koji donose nesreću“.

AFA Novi Sad je ocenila na Fejsbuku da su DSS i Dveri „fašističke partije čiji program, ukoliko se realizuje, donosi nesreću, patnju i smrt ljudima“.

„Sa fašistima se nikad ne saradjuje. Nikad. Neka se protivnici demokratije sami snalaze s prodavcima demokratije, želimo im sve najgore“, poručila je ta organizacija.

AFANS je tako reagovala na pozive lidera demokratskih stranaka koje su pružile podršku koaliciji DSS i Dveri. Te stranke smatraju da su prava glasača i te koalicije povredjena odlukama Republičke izborne komisije o rešavanju nepravilnosti prilikom prebrojavanja i evidentiranja glasova na prošlonedeljnim poslaničkim izborima u Srbiji.

(Beta/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga