Gruzijski premijer podneo ostavku

"Ispunio sam zadatak, povlačim se iz politike"

03. sep 2019

Gruzijski premijer podneo je ostavku i rekao da je ispunio svoju zadatak na čelu vlade te zemlje koju je počekom leta potresao protestni pokret protiv vlasti, koju se smatra prebliskom Rusiji. Vladajuća gruzijska Partija snova kandidovala je aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Giorgija Gaharija za premijera.

Mamuka Bahtadze je objasnio na konferenciji za novinare da je njegov zadatak bio da „stvori strateški okvir za razvoj zemlje“.

„Odlučio sam da podnesem ostavku jer mislim da sam izvršio svoj zadatak“, dodao je i objasnio da „nema nameru aktivno da ostane u politici“.

Na funkciji od juna 2018. Bahtadze (37) je takođe zahvalio na poverenju milijarderu Bidzini Ivanišviliju, šefu stranke na vlasti „Gruzijski san“ kojeg smatraju stvarnim liderom te bivše sovjetske republike.

Na temelju gruzijskog ustava, ostavka povlači za sobom i ostavku cele vlade. Zastupnici treba u sedam dana da izaberu kandidata za premijera, kojeg će prihvatiti ili odbaciti predsednica Salome Zurabišvili.

Vladajuća gruzijska Partija snova kandidovala je aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Giorgija Gaharija za premijera.

Krajem juna on je bio u središtu protesta protiv vlasti, kada je više desetina hiljada demonstranata zahtevalo njegovu ostavku nakon nasilnog rasterivanja skupa ispred parlamenta.

Ti protestni pokreti su počeli nakon govora jednog ruskog poslanika u parlamentu u Tbilisiju.

On se obratio poslanicima na ruskom jeziku i to s mesta koje inače zauzima predsednik gruzijskog parlamenta što je protumačeno kao provokacija u zemlji koja osuđuje rusku okupaciju dela svoje teritoriji.

U reakciji na te proteste Moskva je obustavila direktne letove između Rusije i Gruzije.

(Beta/N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga