Grupa za konceptualnu politiku: Centralizacija Evropske prestonice kulture u Novom Sadu

"Reč je o slučaju koji je bez presedana u Evropi"

15. mar 2019

Grupa za konceptualnu politiku (GKP) iz Novog Sada uputila je pismo Žeralu Kolou (Gerald Colleaux) iz programa Kreativna Evropa Evropske komisije u kojem ga je upozorila da je u Novom Sadu na delu centralizacija projekta Evropska prestonica kulture i izostanak podrške nezavisnom akterima.

GKP je u saopštenju za javnost navela da je reč o slučaju koji je “bez presedana” u Evropi.

Novi Sad je Evropska prestonica kulture za 2021. godinu i Omladinska prestonica Evrope za 2019. godinu.

GKP je optužila Fondaciju Novi Sad 2021. za netransparentan rad, kao i za izostanak podrške nezavisnim kulturnim akterima.

U pismu se navodi da se građani Novog Sada suočavaju sa ozbiljnim ugrožavanjem mnogih ostvarenih prava.

“Sigurni smo da vam nije poznato da Novi Sad ovih meseci prolazi kroz nedovoljno transparentan i nedemokratski proces uređenja lokalne i mesne samouprave, što se odražava na ravnopravno i neposredno učešće građana u upravi i odlučivanju u ovom gradu. Novim Statutom grada ukidaju se opštine i brišu mnoge nadležnosti i poslovi grada među kojima su bili i poslovi brige za razvoj civilnog društva i nezavisnog kulturnog stvaralaštva, ali to su samo neka od prava građana koja će biti suspendovana njegovim donošenjem”, navodi se u pismu.

Ocenjuje se da je centralizacija uprave koja se trenutno dešava, i redukcija nadležnosti grada kao jedinice lokalne samouprave, “bez presedana u evropskom kontekstu“.

“U pitanju je proces autoritarnog upravljanja na najvišem nivou lokalne samouprave grada, koji u potpunosti suspenduje oblike neposrednog učešća građana u upravljanju i odlučivanju”, navodi se u pismu.

Dodali su da je neprihvatljivo da se javni konkursi za oblast podrške u kulturnom stvaralaštvu uslovljavaju time da projekti moraju da budu deo projekta Novi Sad 2021 i ocejuje da se takvim uslovljavanjem nezavisnoj kulturnoj i umetničkoj sceni uskraćuje pravo na nezavisno programsko delovanje.

GKP je pozvala zvaničnika Evropske komisije da preduzme mere koje su u njegovoj nadležnosti i da se javno izjasni povodom njihovog obraćanja povodom uskraćivanja prava građana i njihovih udruženja da učestvuju u kreiranju javnih politika u Novom Sadu, kao nosiocu titule Evropske prestonice kulture.

Tokom jeseni 2018. godine, GKP je uputila dva Otvorena pisma Panelu nezavisnih eksperata čiji su članovi obećali da će na njih odgovoriti, ali do ovog trenutka to nisu učinili.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga