Grupa: Politika uzurpira mesne zajednice u Novom Sadu

"Problemi koji se javljaju na nivou mesnih zajednica su problemi koji spajaju ljude i ujedinjuju ih, pa se vlast trudi da zatvori svaki procep gde se takav razgovor može odvijati"

26. feb 2018

Grupa za konceptualnu politiku iz Novog Sada upozorila je danas da su zbog političke uzurpacije, mesne zajednice u tom gradu zatvorene za građane, ne obavljaju funkciju zbog koje postoje, niti se brinu o saradnji sa stanovnicima i organizacijama koje na njihovoj teritoriji deluju.

Grupa je na konferenciji za novinare navela da političkom uzurpacijom mesnih zajednica i njihovim zatvaranjem za građanstvo, država krši Zakon o lokalnoj samoupravi, kao i sve sporazume kojima se Srbija obavezala na saradnju sa civilnim društvom.

Član Grupe za konceptualnu politiku Zoran Gajić rekao je da je situacija sa mesnim zajednicama u Novom Sadu pogoršana od poslednjih izbora koji su održani u julu 2017. godine, kada je došlo do smene Saveta mesnih zajednica u Novom Sadu i kada su na sva mesta „unisono postavljene strukture Srpska napredne stranke (SNS)“.

„Pravo na lokalnu samoupravu je osnovno pravo. Mi ga zastupamo udruženo i kao građani očekujemo poštovanje Zakona o lokalnoj samoupravi, odnosno da ne postoji partijska mobilizacija za izbore u mesnim zajednicama, a onda i da se omogući građanima da sa svojim potrebama, svojim udruženjima i incijativama, na svoj autonoman način, imaju pravo da koriste prostore mesnih zajednica, koji su im sada oduzeti“, zatražio je Gajić.

On je dodao da se država Srbija obavezala na saradnju sa organizacijama civilnog sektora, te da zatvaranje prostora mesnih zajednica predstavlja kršenje i svih dokumenata koje je država potpisala, a koji se odnose na ovu oblast, i podsetio da je čak osnovana i kancelariju za saradnju sa civilnim sektorom.

Članica Grupe za konceptualnu politiku Branka Ćurčić rekla je da je zaoštravanje problema oko mesnih zajednica došlo zajedno sa aktuelnim beogradskim izborima, na kojima se ova tema probila u prvi plan pojavom politički artikulisanih inicijativa.

Kako je objasnila, Grupe za konceptualnu politiku je učlestvovala u dešavanjima u novosadskom naselju Detelinara, gde su građani tokom prošle godine organizovali „Zbor građana“, ali su odluke i zasedanje bili osujećeni od strane jednog „lokalnog odbornika SNS“.

Prema njenim rečima, zbog osujećenja i nepoštovanja zaključaka, građani Detelinare koji su kroz „Zbor građana“ želeli da ukažu na kršenje Zakona o stanovanju, sada moraju da idu na sud i da se suoče sa finansijskim troškovima.

Ćurčić je dodala da je Grupa pokušala sa gradskim institucijama i Savetima mesnih zajednica da razgovara o ovom problemu, uputili su im 20 dopisa i poziva, ali su dobili svega dva negativna odgvora, dok su molbe za sastanke ignorisali Uprava za opšte poslove, Uprava za imovinsko pravne poslove i propise.

Organizacija je uz pomoć Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja utvrdila i da u Novom Sadu ne postoji Preporuka o prioritetnim korisnicima Mesnih zajednica, te da se te „mahom ruinirane i neodržavane zgrade“, izdaju u komercijalne svrhe i „više ne koriste za ono za čega su napravljene“.

„U tom procesu traženja institucionalnih rešenja, bili smo i u otvorenoj kancelariji grada i gradonačelnika, gde su nas dočekali bivši predsednici Saveta mesnih zejadnica, sada zapoleni u institucijama grada, koji su nas odvraćali od pokušaja da mesne zajednice vratimo građanima ili su nas jednostavno pozvali da ih pobedimo na izborima“, rekla je Ćurčić.

Radomir Lazović iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd rekao je da danas postoje različiti nivoi sabotaže u mesnim zajednicama, kako ljudi ne bi mogli da koriste njihove resurse, sastaju se, udružuju i govore o svojim problemima.

„Postoji ozbiljan strah vlasti od toga da vi dođete u direktan kontakt sa ljudima, a to smo videli kada smo kao Inicijativa hteli da razgovaramo sa ljudima prilikom razvoja naše platforme. Negde su nam rekli da je krečenje, negde nema ključa, a negde smo bili nepoželjni. Problemi koji se javljaju na nivou mesnih zajednica su problemi koji spajaju ljude i ujedinjuju ih, pa se vlast trudi da zatvori svaki procep gde se takav razgovor može odvijati“, rekao je Lazović.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga