Grupa Liberala u EP: Srbija da uspostavi demokratske norme

"Poziv na uzbunu zbog autoritarnog postupanja vlasti i gušenja slobode medija i opozicije"

06. feb 2019

Grupa Liberala u Evropskom parlamentu (ALDE) je danas u Briselu, posle razgovora s prvacima srpske opozicije i nezavisnih medija, saopštila da „Srbija treba da preokrene nepovoljna kretanja i ponovo uspostavi demokratske norme“.

Poslanici Grupe Liberala u EP su to poručili posle razgovora s Draganom Đilasom, Vukom Jeremićem i Majom Vasić-Nikolić, pored ostalih, naglasivši da su razmenjena mišljenja o „procesu evropske integracije Srbije, sa posebnom pažnjom na ono što izaziva na uzbunu, a to su politička atmosfera, vladavina prava i medijske slobode u toj zemlji“.

Poslanik ALDE Ivo Vajgl, iz slovenačke stranke DeSUS, je izjavio da je Grupa liberala pozvala predstavnike srpske opozicije i nezavisnih medija na okrugli sto u Briselu i naglasio da „Srbija mora naći svoj demokratski put, koji će je konačno dovesti u Evropsku uniju“.

Vajgl je istakao da je „Srbija važan partner Evropske unije u regionu i to će ostati”, uz opasku da je “ALDE uvek podržavao proces proširivanja EU i napore koje su u reforme uložile srpske vlade još od vremena kratkog premijerskog delovanja Zorana Đinđića“.

„Ja snažno verujem da Evropa neće biti potpuna i postojana sve dok sve zemlje Zapadnog Balkana ne budu ušle u Uniju“, naveo je Vajgl.

„Ali“, kako je upozorio, „ono što poziva na uzbunu jeste to da su razvoji poslednjih godina iz temelja narušili izglede Srbije da postane stabilna i ekonomski napredna zemlja, i to zbog sve većeg autoritarnog postupanja njene vlasti i gušenja slobode medija i opozicionih snaga„.

Slovenački poslanik Grupe Liberala u EP je dodao da su „odnedavni protesti u Beogradu i širom Srbije pokazatelj da je krajnje vreme da se prestane s takvim lošim kretanjima“.

„Temeljne demokratske norme i vladavina zakona moraju biti što brže ponovo uspostavljeni i dužno poštovani“, stavio je do znanja Vajgl.

On je napomenuo da je „duboko zabrinut zbog loših kretanja kad je reč o slobodi medija, vladavini zakona i raširenoj korupciji“.

Poslanik ALDE-a je podvukao da je „prvi uslov za svaki napredak da se primene preporuke OEBS/ODiHR-a kako bi sledeći izbori bili istinski slobodni i pošteni“, dodavši da „civilno društvo mora odigrati ključnu ulogu u tom procesu“.

Švedski poslanik u grupi ALDE Jasenko Selimović je posle razgovora s predstavnicima srpske opozicije i nezavisnih medija ukazao na to da je „ulazak u članstvo EU od bitnog značaja za Zapadni Balkan i Uniju“.

I, kako je istakao, kako region, tako i EU će od toga imati bitne koristi, „a Srbija je značajan politički i ekonomski činilac u regionu“.

Reforme u Srbiji, naveo je Selimović, “iako neretko mukotrpne i teške, nužne su da zajamče evropsku budućnost, jaču vladavinu zakona, veću slobodu izražavanja i medija, kao i da osnaže saradnju s civilnim društvom”.

Švedski poslanik u ALDE-u je naglasio da je „ubeđen da Srbija ima volju i hrabrost da učini neophodne korake i sprovede reforme, tako da reši nevolje i još više pospeši odnose sa susedima, a time nastavi da ostvaruje svoje obaveze na putu ka članstvu u EU“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga