Grupa građana protiv izgradnje Novog Sada na vodi

"Izgradnjom stambeno-poslovnog kompleksa značajno bi bio narušen kvalitet života stanovnika Limana"

17. jan 2020

Pisac i istoričar umetnosti Nebojša Milenković danas je Savetu Mesne zajednice „Ostrvo“ u Novom Sadu podneo zahtev za sazivanje Zbora građana, povodom investitorsko-urbanističkog projekta „Novi Sad na vodi“ o kojoj javnost i stanovnici dela grada Liman malo znaju i želeli bi da bude upoznati, saopštila je danas Grupa građana.

Oni su u saopštenju za javnost naveli da su “izuzetno uznemriani” najavama gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića u medijima da će na prostoru priobalja Dunava, od šireg prostora od Ribarskog ostrva do studentskih domova, biti izgrađen luksuzan “stambeno-poslovni kompleks”.

Aktuelni Urbanistički plan na ovom prostoru predviđa objekte javne namene, poput sportsko-rekreativnih, kulturnih i ugostiteljskih, pa bi izgradnjom stambeno-poslovnog kompleksa značajno bio narušen kvalitet života stanovnika tog dela grada, kao i urbanistički identitet Novog Sada kao grada u celini, navela je Grupa građana.

Od Saveta Mesne zajednice “Ostrvo” zahtevali su da sazove Zbor građana kojem bi prisustvovao i gradonačelnik Miloš Vučević, čime bi se ispoštovalo i Ustavom i zakonom garantovano pravo građana da utiču na rešenja kojima se neposredno narušava ili unapređuje kvalitet života u zajednici u kojoj žive.

Podsetili su da su u ovom trenutku aktuelne još dve inicijative za sazivanje Zborova građana u Mesnim zajednicama “Petrovaradin” i “Gavrilo Princip”, ali ni do isteka zakonski predviđenog roka one nisu prihvaćene.

“Ukoliko ni ovaj Zbor građana ne bude sazvan, biće to šesti uzastopni slučaj oglušivanja mesne i lokalne samouprave na zahteve građana, kako u oblasti gradske uprave tako i u domenu zakonodavne vlasti jedinice lokalne samouprave, a to je u našem slučaju Grad Novi Sad”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga