Grujić: Vojvodina i Slavonija da više sarađuju

Vojvodina i Slavonija treba da sarađuju na sličan način kao što Vojvodina već godinama sarađuje sa Istarskom županijom u Hrvatskoj

01. jul 2013

Vojvođanski sekretar za kulturu Slaviša Grujić čestitao je danas Hrvatskoj ulazak u Evropsku uniju i ocenio da je to prilika da se još poboljša saradnja Vojvodine i Slavonije.

Grujić je na konferenciji u Berlinu rekao da su Vojvodina i Slavonija prostor kulturološke, etničke i jezičke istovetnosti ili sličnosti, preneo je Biro za informisanje Vlade Vojvodine.

„Posmatrajući način života s obe strane reke (Dunava), vidimo ogromnu sličnost kroz nošnje, muziku, hranu, gradnju kuća. Mi govorimo dva jezika koja se veoma malo razlikuju. Između Slavonije i Vojvodine sličnost je u velikoj nacionalnoj, verskoj i jezičkoj raznorodnosti. Nas, Srbe i Hrvate u Vojvodini i Slavoniji povezuju i Mađari, Romi, Slovaci, Česi, Rusini“, poručio je Grujić.

Po njegovim rečima, međunacionalni pogromi iz Drugog svetskog rata i perioda 1990-ih godina, ostavili su dubok trag i na području Slavonije.

„Ostao je razrušen grad Vukovar, mnogobrojna mesta i sela su takođe devastirana, a veliki broj ljudi je stradao ili otišao u izbeglištvo. Za ove događaje treba tražiti krivca u nacionalizmu koji je harao ovim područjima, na zločinačkoj politici tadašnjih državnika“, rekao je Slaviša Grujić.

Dodao je da je tada bilo strašno pogledati Slavoniju: srušenih kuća, napaćenog naroda, spaljenih crkava, uništenih institucija.

„Sada obe strane ulažu veliki napor kako bi se ovaj deo naše prošlosti prevazišao i kako bi to opet postao prostor harmonije, tolerancije i razumevanja“, kazao je Grujić.

Po njegovim rečima, Vojvodina i Slavonija treba da sarađuju na sličan način kao što Vojvodina već godinama sarađuje sa Istarskom županijom u Hrvatskoj.

Na istu temu govorili i ambasador Hrvatske u Nemačkoj Miro Kovač, Tamaš Salai iz Pečuja i Renata Trišler iz Osijeka, a otvorena je izložba „Između Dunava i Jadrana – hrvatske kulturne raznolikosti“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga