Grujić: APV neguje prava nacionalnih zajednica

Pokrajinski sekretar razgovarao je danas sa ambasadorom Rumunije u Srbiji

10. mar 2016

Pokrajinski sekretar za kulturu Slaviša Grujić razgovarao je danas sa ambasadorom Rumunije u Srbiji Danijelom Banuom o očuvanju identiteta rumunske nacionalne zajednice.

Ambasador Banu izrazio je tom prilikom interesovanje za aktivnosti Pokrajinskog sekretarijata za kulturu u vezi sa finansiranjem Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna i podršku u izdavanju listova Tinerecea, Libertatea i Bukuria Kopilor.

Na sastanku se razgovaralo i o podršci manifestacijama kako savremene kulture i umetnosti, tako i očuvanja kulturne baštine Rumuna u Vojvodini.

Sekretar Grujić je precizirao da sekretarijat na čijem je čelu sa posebnom pažnjom brine o negovanju prava nacionalnih zajednica u Vojvodini, kako Rumuna, tako i Mađara, Hrvata, Slovaka, Rusina i drugih.

On je dodao da ta institucija kroz saradnju sa savetima nacionalnih zajednica u Vojvodini, tako i preko samih zavoda za kulturu u skladu sa budžetskim mogućnostima podržava brojne aktivnosti kako na polju kulture, tako i informisanja.

„U saradnji smo i sa Ligom rumunsko-srpskog prijateljstva u Konstanci, regija Dobrudža, gde se ove godine obeležava 100 godina od bitke na Dobrudži, gde se borio i veliki broj srpskih dobrovoljaca i u čiju čast podignut je monumentalni spomenik u Meddžidiji“, rekao je Grujić.

On je objasnio i da je sekretarijat uključen i u rad međuvladinog mešovitog Odbora Republike Srbije i Republike Rumunije u ostvarivanju prava nacionalnih manjina.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga