Gruhonjić: RTV ne sme da bude pastorče

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić izjavio je danas da je država dužna da R…

21. jula 2009

Dinko GruhonjićPredsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić izjavio je danas da je država dužna da Radio-televiziji Vojvodine (RTV) obezbedi iste uslove za rad koje ima i Radio-televizija Srbije (RTS).
„Interes građana je da RTV radi u boljim uslovima, a država je dužna da RTV-u sagradi novu zgradu, poput one koju je imala na Mišeluku, koja je srušena tokom NATO bombardovanja“, rekao je Gruhonjić novinarima nakon sastanka sa direktorom RTV-a Blažom Popovićem.
Gruhonjić je ocenio da RTV „ne može biti ničije pastorče“, što znači da RTS-ova zgrada u Beogradu izgleda kao spejs-šatl, a da RTV istovremeno u Novom Sadu plaća zakup Naftnoj industriji Srbije za najobičniju poslovnu zgradu.
Govoreći o novim ljudima na čelu RTV-a, Gruhonjić je rekao da su novi rukovodioci spremni na dijalog i kritiku, za razliku od veoma loših odnosa sa starim rukovodstvom koje je bilo zatvoreno za bilo koji vid saradnje i nije mnogo uradilo na transformaciji te medijske kuće u javni servis.
„Podatak da u novom rukovodstvu RTV-u ima i osnivača NDNV-a govori o tome da ta medijska kuća ide u dobrom pravcu i da za to, nadamo se, postoji i dobra politička volja“, rekao je Gruhonjić i apelovao na građane da, i pored nezadovoljstva programskim sadržajem, nastave da plaćaju RTV pretplatu.
Gruhonjić je danas Popoviću uručio člansku kartu NDNV-a i tom prilikom poručio da će, ukoliko on ne bude radio u skladu sa tradicijom tog najstarijeg nezavisnog novinarskog udruženja na području bivše Jugoslavije, biti isključen iz članstva.
Popović je rekao da je cilj RTV-a da stvori što više mostova prijateljstva sa medijskim organizacijama i institucijama u Vojvodini, koja će predstavljati dobru osnovu za saradnju u vremenima kada ta medijska kuća ojača.
On je rekao da je u ovom trenutku jako dobro da u Vojvodini, poput NDNV-a, bude što više korektivnih faktora, koji su u ranijim godinama bili izopšetni iz saradnje sa RTV-om.
„Još jednom apelujem na sve građane Vojvodine za strpljenje. Naš program se možda nije popravio, ali se u njemu oseća povratak funkcije javnog servisa“, rekao je Popović i najavio skori početak svakodnevnog dvoiposatnog programa sa dopisništvima u gradovima Vojvodine.
Popović je rekao da su najveći problem RTV-a u ovom trenutku dugovi od tri miliona evra i da će se situacija donekle popraviti, ukoliko se sa poveriocima dogovori reprogram dugova, u međuvremenu se proda plac na Mišeluku i ako Izvršno veće Vojvodine pomogne prilikom isplate otpremnina za višak zaposlenih.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga