Gruevskom potvrđena dvogodišnja zatvorska kazna

Bivši makedonski premijer osuđen je zbog nezakonitosti u nabavci blindiranog Mercedesa, kupljenog 2012. godine i plaćenog skoro 600.000 eura

20. okt 2018

Bivšem makedonskom premijeru i lideru VMRO-DPMNE Nikoli Gruevskom potvrđena je zatvorska kazna od dve godine zatvora u slučaju kupovine blindiranog vozila marke Mercedes.

Gruevski je osuđen zbog nezakonitosti u nabavci blindiranog Mercedesa, kupljenog 2012. godine i plaćenog skoro 600.000 evra.

Istovremeno, bivšem pomoćniku ministra unutrašnjih poslova Gojku Popovskom je Apelacioni sud uvažio žalbu i zatvorsku kaznu smanjio sa 6,5 na 4,5 godine, preneli su makedonski mediji.

Odluka više sudske instance u oba slučaja dostavljena je sudiji za izvršenje krivičnih sankcija, koja u roku od najmanje osam do najduže 13 dana treba da postupi po njima.

Uskoro odluka kad Gruevski ide u zatvor

Sudija za izvršenje krivičnih sankcija u tom periodu treba da donese odluku o datumu kada Gruevski i Popovski treba da se jave na izdržavanje kazne.

Na šest godina zatvora u ovom slučaju osuđena je bivša ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska, ali ta sudska odluka još nije postala punovažna.

Javnost je saznala o kupovini luksuznog automobila iz snimaka prisluškivanih telefonskih razgovora, koje je objavljivao socijaldemokrata Zoran Zaev pre tri godine.

U jednom od razgovora, kako je objašnjeno, čuje se kako Gruevski i Jankulovska pričaju o nabavci automobila i kako da ga tadašnji premijer koristi a da ne doznaju mediji.

Specijalno javno tužilaštvo Makedonije protiv Gruevskog i ministara u njegovoj vladi vodi još nekoliko istraga zbog zloupotreba službenog položaja.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga