Gruevski dobio politički azil u Mađarskoj

“Danas je Republika Mađarska, zemlja - članica EU i NATO-a, odgovorila pozitivno na moj prethodno podnesen zahtjev o dobivanju političkog azila zbog političkog progona u Republici Makedoniji” napisao je Gruevski na svom Facebook profilu

20. nov 2018

Bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski na svom Facebook profilu je objavio da je dobio azil u Mađarskoj.

“Danas je Republika Mađarska, zemlja – članica EU i NATO-a, odgovorila pozitivno na moj prethodno podnesen zahtjev o dobivanju političkog azila zbog političkog progona u Republici Makedoniji” napisao je Gruevski.

“U zahtjevu sam naveo da mi Vlada želi oduzeti slobodu koristeći nedemokratske korake i metode, zloupotrebljavajući tužilački i sudski sistem u Makedoniji”, dodao je Gruveski ističući da Makedonija ne smije ostati zemlja gdje Vlada vlada sudskim sistemom i gdje ima političkih progona svakog dana. To mora stati”, navodi Gruevski.

“Makedonija treba postati članica NATO-a i EU, ali ne smije se dozvoliti da se pod plaštom ovog cilja, aktuelna nedemokratska vlast obračunava sa političkim neistomišljenicima i da konstruira sudske slučajeve i zatvorske kazne, kako bi nesmetano vršila kriminalne radnje, te rasprodavala državne i nacionalne interese”, piše Gruevski na svom Facebook profilu.

Gruevski je 11. novembra pobijegao iz Makedonije gdje je trebao izdržavati zatvorsku kaznu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga