Grube poruke bojkotaške opozicije Angeli Merkel

"Vučić je uz njenu podršku došao na vlast"

13. sep 2021

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas poručio je danas nemačkoj kancelarki Angeli Merkel „da bi bilo pošteno da sada, kada odlazi iz politike, sa sobom povede i Aleksandra Vučića jer ga je dovela na vlasti i na vlasti sve vreme održavala“.

„Merkel je istorijska ličnost, obeležila je jednu epohu Nemačke i Evrope. Iza nje će ostati mnoge stvari ali će u nasleđe ostati i Orban, Janša i Vučić. Najviše Vučić. Uz njenu podršku on je došao na vlast, ona ga je dovela na vlast“, rekao je Đilas ispred zgrade Predsedništva Srbije, gde se obratio novinarima povodom kontratužbe koju je protiv njega podneo predsednik države Vučić.

Đilas je istakao da je tadašnji predsednik države Boris Tadić, u prisustvu Merkel, odbio da povuče policiju sa severa Kosova, ali je, rekao je Đilas, to prihvatio Vučić, nakon čega je povukao i sudove i mnogo drugog učinio.

Kako je naveo, „zauzvrat je Merkel i veći deo Evrope žmurio na uništavanje institucija, demokratije, slobode u Srbiji“.

On je rekao da na izborima u Nemačkoj očekuje pobedu Socijaldemokrata, novu nemačku vladu, „koja će zaista da se bavi celom Evropom i ovim regionom“.

„Hajde da se izađe iz licemernog odnosa. Ako zaista želite da ovaj region i Srbija budu deo Evropske unije hajde da radimo zajedno. Ako ne želite, prestanite da usvajate izveštaje Evopske komisije kad nikakvih posledica po onog koji krši sve evropske norme nema“, istakao je Đilas.

Veselinović (PZP): Merkel devet godina podržava diktaturu u Srbiji

Predsednik Pokreta za preokret (PZP) Janko Veselinović izjavio je danas da odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel „devet godina podržava diktaturu u Srbiji“ i ocenio da je „kriva jer podržava režim koji je odustao od evrointegracija“.

„Krivi ste jer podržavate (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića, koji je zatro demokratiju u Srbiji, koji pogazivši Ustav i zakone sprovodi samovolju. Krivi ste gospođo Merkel jer je naša zemlja svrstana u neslobodne države sa hibridnim sistemom, u kojoj ne postoje slobodni izbori i u kojoj se zatire opoziciono i svako drugačije mišljenje“, rekao je Veselinović.

Kako se navodi u saopštenju PZP, Veselinović je ispred Palate „Srbija“, u kojoj će se danas sastati Merkel i Vučić, ocenio da podrška evropskim integracijama među građanima Srbije „nikada nije bila manja“ i da je za to „odgovoran režim“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Činodejstvovanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga