Grubanov: Poljoprivrednici u problemu zbog subvencija

Birokratija pojela suštinu

14. maj 2014

Predsednik udruženja poljoprivrednika “Paori” iz Crepaje kod Pančeva Miroslav Grubanov upozorio je danas da poljoprivrednici u Vojvodini imaju velikih problema zbog kašnjenja isplata subvencija i komplikovanih procedura za dobijanje istih.

Grubanov je agenciji Beta kazao da vladanje uredbama o subvencijama nije dobro rešeno, da se pravilnici menjaju svake godine, te da je birokratija “pojela suštinu”, a da problem postoji već godinama “samo se vlade menjaju”.

“Mnogi poljoprivrednici su mišljenja da birokratija uvek nađe način da nam subvencije ne budu dodeljene ili da one što duže kasne. U trenutku kad je srpski poljoprivrednik u problemima, a posebno mala gazdinstva, nedopustivo je da država nema pravilnik razumljiv običnom paoru”, kazao je Grubanov.

On je dodao da je setva obavljena još jesenas, a da će pare, prema njegovom saznanju, stići tek u junu, što poljoprivrednicima otežava posao, jer su repromaterijal uzeli bez novca, a pritisak dobavljača je veliki.

“Najveći problemi su nas zadesili zbog đubriva i goriva. Na šalterima svi različito tumače i nisu dovoljno obavešteni o procedurama. Očito je da neko ne zna da radi svoj posao ili namerno zadržava isplatu subvencija”, kazao je Grubanov.

On je rekao da se u medijima stalno pojavljuju priče o privlačenju stranih investicija i olkašicama za investitore i postavio pitanje zašto se onda ne olakša i seljacima da rade svoj posao.

Apelovao je na Ministrastvo poljoprivrede i novu ministarku Snežanu Bogosavljević da reši te probleme, uprosti procedure i da se hitno isplate subvencije.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga